Els pressupostos arriben al Congrés en un tràmit clau per al futur polític

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, els lliura a la presidenta la cambra, Ana Pastor.

VÍDEO | Els pressupostos arriben al Congrés en un tràmit clau per al futur polític

El projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2019 arriba al Congrés per a iniciar un tràmit que pot marcar el futur polític del govern espanyol. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, els lliura aquest dilluns a la presidenta de la cambra, Ana Pastor. 

La Mesa del Congrés i la Junta de Portaveus es reuniran per a qualificar-los i establir el calendari de tramitació. Així s'obrirà un termini per a sol·licitar les compareixences dels alts càrrecs del govern i d'organismes públics, que explicaran els comptes dels diferents departaments. 

Després de la ronda de compareixences s'obrirà un termini en què els grups presentaran, si és el cas, les esmenes a la totalitat per a tombar el projecte i que els pressupostos retornen a l'executiu. Aquestes es votarien en una única votació. Per a superar aquest tràmit, Sánchez necessita uns suports amb què, a hores d'ara, no compta. 

Sánchez necessita ERC i el PDeCat

Tot i que el govern de Sánchez va aprovar la nova senda del dèficit al desembre amb el suport dels independentistes catalans, Compromís, Podem i Nova Canàries, aquesta fou tombada després per la majoria del PP al Senat. Tant ERC com el PDeCAT han reiterat el rebuig a aprovar els pressupostos. Sí que s'han obert a la possibilitat de permetre’n la tramitació, això suposaria renunciar a presentar l'esmena a la totalitat. 

Per a superar els vots del PP, Ciutadans, UPN, EH-Bildu i Fòrum Astúries, que ja rebutjaren els objectius de dèficit de Sánchez, l'executiu espanyol necessita sumar Units Podem, amb qui va signar un acord i que ja ha advertit que demanarà eleccions si es produeix qualsevol incompliment del pacte, però també necessita Compromís, el PNV, Nova Canàries i els partits catalans. 

Si en el debat dels pressupostos es repeteixen els vots de rebuig a la senda d'estabilitat, al govern espanyol no li valdria una abstenció d’ERC i del PDeCAT, ja que necessitaria que votaren en contra de les esmenes juntament amb el bloc que busca tramitar els comptes.

Compromís es mostra "expectant"

Pel que fa als anuncis que ha fet la ministra sobre mesures de caràcter social, l'agrupació de Compromís està a favor de la seua engegada aquest 2019. "Recuperar el subsidi per als parats de més de 52 anys, la pujada de les pensions... Hi ha tota una sèrie de mesures que ens agraden, però els anteriors pressupostos han estat sempre per davall del que representem com a poble", ha expressat el diputat Joan Baldoví a Les notícies del matí.

Baldoví s'ha mostrat "expectant a l'hora de veure si realment s'adequen al que marca la reforma del nostre Estatut" perquè, segons ha manifestat, "uns pressupostos la inversió dels quals estiguera per sota del 10% serien uns pressupostos decebedors". El diputat de Compromís ha declarat que és "optimista" pel que fa a la seua aprovació, però "si segueixen infravalorant i castigant el poble valencià, en el tràmit d'esmenes intentaríem per tots els mitjans millorar-los".

En aquesta línia també s'ha expressat la secretaria àutonomica d'Hisensa, Clara Ferrando, durant una entrevista en À Punt Notícies. Malgrat que ha reconegut que "la música" li agrada i que el que ha transcendit dels comptes de l'Estat sembla que estan en simptonia amb el projecte social del Consell, Ferrando ha advertit que el suport de Compromís a la moció de censura que va portar Pedro Sánchez a La Moncloa "no és un xec en blanc".

També et pot interessar

stats