Els pressupostos de 2019 representen el creixement de despesa social més gran en una dècada

La partida puja un 57,3% del total del pressupost respecte de l’any anterior i també pugen els impostos

Els pressupostos de 2019 representen el major creixement de despesa social en una dècada
Els pressupostos de 2019 representen el major creixement de despesa social en una dècada

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha qualificat aquest dilluns els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per a 2019 com un “canvi de rumb necessari” per a reduir “l’enorme desafecció de la ciutadania”. Montero ha defés que són uns comptes “feministes” que afavoreixen “la cohesió, la justícia social, la distribució de la riquesa i la modernització de l’economia”. 

La despesa social en els PGE per a 2019 ascendeix a 209.510 milions d’euros, un 57,3% del total, una xifra que suposa un increment del 6,4% respecte de l’any anterior, el major creixement de la despesa social des de 2009.

Així ho ha assenyalat la ministra d’Hisenda en la roda de premsa celebrada al Congrés per a presentar el projecte de llei de pressupostos per a 2019, que ha entregat aquest mateix dilluns a la presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, per a iniciar la seua tramitació parlamentària.

La ministra ha destacat que aquests comptes públics mantenen el mateix sostre de despesa per a 2019 amb una pujada del 4,4%. I ha assenyalat que amb aquests PGE busquen un triple objectiu: protegir el creixement econòmic redirigint-lo a un desenvolupament “més intel·ligent, sostenible i inclusiu”; enfortir les polítiques socials després d’una dècada de “reculada en drets i llibertats i augment de la desigualtat”, i redistribuir la riquesa, especialment en la classe mitjana i els ciutadans més vulnerables.

“La classe mitjana, els joves, els majors i les dones són els més beneficiats”

Montero ha assegurat que “la classe mitjana, els joves, els majors i les dones són el més beneficiats”, a més, també ha dit que els treballadors, autònoms i pimes queden blindats en aquests comptes de l’estat. Per a això, inclouen mesures per a facilitar l’accés a una ocupació, un salari i un habitatge dignes, combatre l’anomenada pobresa energètica, protegir la família i la infància, reduir la desigualtat de gènere i afavorir un nou model energètic. Algunes de les partides que detalla el pressupost per a 2019 són les següents:

-Per a les persones majors, les pensions mínimes i no contributives pujaran un 3% i les de viudetat un 7% i s’elimina el copagament farmacèutic per als pensionistes que cobren menys d’11.600 euros/any. 

-Per als joves, pujarà el salari mínim interprofessional, baixaran les taxes universitàries, es posarà en marxa un pla d’ocupació jove de 660 milions, s’estableix una partida de 137 milions d’euros d’ajudes per a emancipació i la partida de beques augmenta un 10%. 

-El gravamen de llibres, revistes i periòdics digital passarà del 21% al 4%.

-L’IVA dels productes d’higiene femenina passaran del 10% al 4%. 

-La partida per al sistema de dependència augmenta un 59,3% i ampliarà el nombre de persones que poden entrar en aquest procés d’ajudes. 

-Per a les famílies en situació de pobresa extrema, la prestació per fill a càrrec s’incrementa fins al 588 euros.

-Pujarà la prestació per desocupació un 4% i dona especial cobertura als aturats majors de 52 anys, per als quals es recupera el subsidi per desocupació. 

Pujada d’impostos

La pressió fiscal puja del 34,5% al 35,3% del PIB i una de les principals mesures suposaran la pujada del dièsel, que reportarà 670 milions d’euros. Queden fora d’aquest increment el gasoil bonificat per a agricultors i altres així com el règim de gasoil professional.

Els PGE preveuen que la recaptació de l’IRPF augmentarà un 4,9% respecte al 2018 resultat de la millora dels salaris i la major contribució de les rendes altes. 

Amb l’objectiu que les grans empreses contribuïsquen més, l’impost de societats comptarà amb una contribució mínima del 15%, mesura que afecta al 0,7% de les empreses.

 

Els ingressos de l’estat en 2019 pugen el 9,2%, fins als 154.675 milions

L’estat ingressarà 154.675 milions d’euros en 2019 després de la cessió feta als ens territorials, una xifra que suposa un 9,2% més que en 2018.

Segons els PGE per a 2019, l’augment dels ingressos de l’estat es deu a la pujada prevista per als ingressos tributaris, amb un 11,9% més, fins als 128.930 milions.

Els ingressos tributaris totals aconseguiran el rècord de 227.356 milions, el 9,5% més que la recaptació de 2018.

També et pot interessar

stats