El pressupost de l'Ajuntament de València per a l’any vinent arriba als 1.042,8 milions d'euros, 32 més que en 2022

Els comptes incorporen la segona anualitat dels projectes Next Generation i contemplen 76,4 milions d’euros per a l’EMT

L'alcalde de València, Joan Ribó, i l'edil d'Hisenda, Borja Sanjuán.
L'alcalde de València, Joan Ribó, i l'edil d'Hisenda, Borja Sanjuán. / Ajuntament de València

El pressupost de l'Ajuntament de València per a 2023 arriba als 1.042,8 milions d'euros i creix així en 32 milions sobre el d’enguany, com han anunciat aquest dilluns l'alcalde, Joan Ribó, i l'edil d'Hisenda, Borja Sanjuán.

Tots dos han apuntat, en la roda de premsa per a donar conéixer aquests comptes, que és "el pressupost millor dotat de la història" del consistori i han ressaltat que per segon any supera els 1.000 milions, en aquest cas, "en un context econòmic que no és expansiu sinó delicat i preocupant".

Ribó ha subratllat que de nou aquests comptes, aprovats dilluns en la Junta de Govern Local, estan ja confeccionats i presentats a mitjan novembre. "Som, com quasi cada any, els primers" a donar a conéixer el pressupost del pròxim exercici, ha dit. Igualment, han valorat l'increment de la despesa social, el suport als sectors productius i la millora dels serveis a la ciutadania, així com la reducció del deute, “que ha baixat un 70% des de 2015”.

Pel que fa a l'edil d'Hisenda, ha explicat que des de 2015 fins a l'actualitat, el pressupost ha crescut, mentre que el deute s'ha reduït. "Aquesta seria la foto fixa de la gestió del govern municipal en aquests anys: que els valencians i les valencianes tenen un 41% més de pressupost i deuen un 70% menys", ha precisat.

Ribó: “L’EMT no és una entitat per a buscar beneficis”

Pel que fa als detalls dels comptes, l'alcalde ha ressaltat que incorporen també com a novetat els ingressos i les despeses que ha d'assumir l'administració municipal, a partir de l'1 de gener i per la dissolució del Consorci València 2007, per la gestió dels immobles de la Marina que depenen d'ella.

En l'apartat de despeses corrents en béns i serveis i transferències, com ja s'havia anunciat, contempla 76,4 milions d'euros destinats a l'Empresa Municipal de Transports (EMT) amb la finalitat de fer front a l'increment de despeses de personal i combustible. Són 2,5 milions més que els aportats en l’anterior pressupost.

Els comptes per a 2023 incorporen la segona anualitat dels projectes Next Generation, amb un total de 35,3 milions d'euros. Dins d’aquesta quantitat es recullen, els 14,5 milions destinats a les Zones de Baixes Emissions, partides per a l'accessibilitat de les parades de l'EMT, per a la compra d'autobusos elèctrics en la companyia i per a la digitalització de la flota.

Ribó ha precisat que l'EMT no és una entitat "per a buscar beneficis" sinó una companyia que "es dedica a fer un servei públic essencial". "Els serveis públics normalment no són serveis que donen beneficis", ha concretat. L'alcalde ha afegit que la mobilitat dins del municipi és de moment "una competència municipal" que ha d'assumir-se: "Nosaltres fem el que ens obliga la llei".  

El PP els considera "insensibles" i Ciutadans en censura la "insuficiència"

El PP a l'Ajuntament de València ha qualificat "d’insensibles" els pressupostos, amb "àrees oblidades" en les quals disminueixen les despeses, mentre que Ciutadans n'ha censurat la "insuficiència" per a actuar en els que consideren els tres grans problemes dels valencians: habitatge, neteja i seguretat. 

Pel que fa a Vox, ha dit que aquests comptes són els que interessen a l'alcalde, Joan Ribó, i que "estrangulen els valencians i les valencianes".

També et pot interessar

stats