Els pressupost de la Generalitat serà de més de 25.000 milions amb un 10% més en sanitat

Puig anuncia també una estratègia de suport financer de l'IVF amb 420 milions per a ajudar les pimes i mantindre l'ocupació.

Palau de la Generalitat
Palau de la Generalitat / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat durant la sessió de control a les Corts que el ple del Consell aprovarà aquest divendres un pressupost que reforçarà “l'escut social” contra la pandèmia de la Covid-19, que supera per primera vegada els 25.000 milions d'euros, 2.000 milions més que en 2020. “Són els pressupostos per a la reactivació econòmica i social, els més rellevants de la història”, perquè, segons Puig, davant de la pitjor crisi “hem de deixar clar que no deixarem ningú arrere”.

Només les tres conselleries eminentment socials, com Sanitat Universal, Educació i Polítiques Inclusives, superaran, per primera vegada, els 14.000 milions d'euros. Així, la Conselleria de Sanitat Universal augmentarà la seua dotació en més del 10% per a fer front a la malaltia amb totes les garanties i millorar l'atenció primària, hospitalària i la xarxa de salut pública, amb la creació i dotació de 400 noves places estructurals de personal. L'objectiu és “tindre infraestructures de Sanitat de qualitat per respondre a la pandèmia”, segons Puig.

En atenció primària es preveu la construcció de 20 centres de salut nous, l'ampliació de 12 i la reforma de 5 més. A més, en atenció especialitzada, el cap del Consell ha dit que continuarà la construcció del nou hospital d'Ontinyent, amb 14,3 milions, i del centre d'especialitats i de salut de Campanar-Ernest Lluch, amb 10 milions d'euros. A més, ha avançat actuacions de reforma i ampliació en 10 hospitals, com ara l'ampliació de l'Hospital de la Marina Baixa (7 milions), del Clínic de València (7 milions) i del General de Castelló (4,1 milions).

Pel que fa a la protecció social, Puig ha dit que els recursos destinats a la dependència s'incrementaran un 22% “per a seguir protegint als més vulnerables”. A més, “s'atendrà la reivindicació històrica” de l'equiparació salarial del personal sanitari de les residències amb els de la sanitat pública.

Quant a educació, el cap del Consell ha dit que els pressupostos garantiran els recursos necessaris per a mantindre tots els protocols anti-Covid, garantir la igualtat d'oportunitats i avançar en la digitalització de les aules. S'adquiriran 32.000 portàtils per a alumnes de secundària, 10.000 tauletes per a primària i 25.000 ordinadors per al desenvolupament d'aules digitalitzades, amb una inversió de 26 milions d'euros. Puig ha destacat que es desenvoluparà “un element essencial per a la preparació dels joves”, com és la formació professional, i ha destacat que els pressupostos de la Generalitat en el programa d'FP augmentaran un 111%.

420 milions per a les pimes

En la seua intervenció a les Corts, el president també ha anunciat que els pressupostos de la Generalitat per a 2021 inclouran una estratègia de suport financer “sense precedents” de l'Institut Valencià de Finances (IVF), el banc públic de la Generalitat, dotada amb 420 milions d'euros “per a fer costat a les pimes, intentar mantindre l'ocupació i que no es destruïsquen llocs de treball”. A més, el president ha reivindicat que la Comunitat Valenciana ha destinat ja 200 milions d'euros per a ajudar els autònoms, treballadors en ERTO, el turisme, la indústria o els sectors productius, i ha assegurat que els comptes autonòmics per a 2021 inclouran “el major esforç en suport al teixit productiu” valencià.

Puig també ha indicat que Labora, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, augmentarà el pressupost un 21%, i superarà els 400 milions d'euros. Entre les actuacions, hi haurà 63,1 milions per a desplegar la nova estratègia de millora de l'ocupabilitat dels joves, que permetrà la contractació de milers de joves tant en empreses privades com en les administracions i els prepararà per al futur digital. Quant a l'habitatge, la dotació de la conselleria pujarà més d'un 9% el pressupost, i se superaran els 200 milions, que es destinaran a ampliar el parc públic d'habitatge i a incrementar les ajudes al lloguer.

Aposta per la investigació i el transport públic sostenible

Aposta per la investigació i el transport públic sostenible

El Consell també aposta pel transport públic sostenible i es donarà un fort impuls en la xarxa de Metrovalència i el Tram d'Alacant, amb 16,7 milions per a la línia 9, que uneix Benidorm amb Dénia, i 26,3 milions més per a la línia 10, entre el carrer d'Alacant i Natzaret, a València. A més, es posarà en marxa la construcció de les línies que connectaran la xarxa de Metrovalència amb La Fe i la del Tram amb l'Hospital de Sant Joan, amb la licitació dels projectes.

Puig ha remarcat que els pressupostos faran una aposta decidida per la investigació, que “hauria de ser la cinquena pota de l'estat de benestar”. Entre les actuacions, es posarà en marxa l'any que ve la nova Escola de Postgrau en Intel·ligència Artificial, que servirà de paraigua per a unir a tots els grups d'investigació de la Comunitat Valenciana. Al mateix temps, ha afegit el cap del Consell, “reforçarem la recuperació del nostre talent que, en un moment de la crisi anterior, va haver d'emigrar fora”. D'aquesta manera, el programa Gen-T augmentarà la seua dotació 3,7 milions, i arribarà fins als 12 milions.

Puig: Els pressupostos de l'Estat són “els millors des de fa moltes dècades”

D'altra banda, el president de la Generalitat ha destacat que els pressupostos generals de l'Estat per a 2021 són “els millors des de fa moltes dècades” per a la Comunitat Valenciana, encara que “sempre ens agradaria una mica més”. Puig ha destacat que dupliquen la inversió per als valencians, que superarà els 1.500 milions d'euros, “un 113% més i més del doble que en els pressupostos de Montoro”, i suposaran entorn del 10%, com reclamava la Comunitat Valenciana. A més, ha citat el “finançament rècord” per a la dependència, que passarà del 12 al 34%, “un pas considerable”; els 38 milions per al transport metropolità de València, i l'assumpció del deute de la Marina de València.

També et pot interessar

stats