El pressupost per al 2019 puja un 10% respecte al del 2018

Aquests són els últims comptes presentats pel Consell del Botànic.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, presenta el pressupostos per a 2019
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, presenta el pressupostos per a 2019

Els pressupostos de la Generalitat per al pròxim any se situen en 22.092 milions d'euros, cosa que suposa un increment del 10,7% respecte als comptes del 2018, dels quals 16.706 milions, un 9,9% més, estaran destinats a despeses no financeres. 

Així ho han presentat la vicepresidenta, Mónica Oltra, i el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, en la roda de premsa després del ple del Consell extraordinari. Oltra ha afirmat que són uns comptes "sòlids" que plasmen la "ferma voluntat de seguir governant per a les persones" i que és el "primer pressupost de la pròxima legislatura del Botànic". 

D’altra banda, Soler, que ha presentat els detalls econòmics dels pressupostos, ha indicat que són "oberts" perquè es preveu una ampliació de crèdits si es confirma la flexibilització del dèficit fins al 0,3% del PIB. El conseller d’Hisenda ha assegurat que els reptes a què hauran de fer front, entre altres, són omplir els buits en les àrees socials degut a l’infrafinançament autonòmic, vertebrar el territori i lluitar contra el frau fiscal amb l’Agència Tributària Valenciana. 

Quant a les despeses de les diferents conselleries en els pressupostos, aquelles que experimenten un major augment són la d’Igualtat i Polítiques Inclusives, amb un augment del 27,7% amb 1.528 milions d’euros; Habitatge, amb un creixement del 32,8% amb 516,8 milions d’euros; i Transparència, que puja un 30,4% amb 52 milions d’euros per al pròxim any. 

Així i tot, les conselleries que continuaran comptant amb més despesa són la de Sanitat, amb 6.635,4 milions d’euros; Educació, amb 5.121,6 milions d’euros; i el sector públic instrumental, amb 2.603,6 milions d’euros.

Nova partida reivindicativa de 1.325 milions

 

Tal com es constata en el projecte de pressupostos per al 2019, el Consell “a l’espera d’un nou model de finançament”, ha decidit incloure una “nova partida reivindicativa de 1.325 milions d’euros per a mantindre la qualitat dels serveis públics fonamentals i acostar-nos a la mitjana de les altres comunitats autònomes”. 

Sobre aquesta partida, Soler ha assegurat que, després de conéixer l’anunci del govern espanyol que no hi haurà un canvi en el sistema de finançament autonòmic , l’executiu espanyol “haurà de dur a terme les actuacions que siguen necessàries per a suplir la falta de finançament en les comunitats autònomes”. 

També et pot interessar

stats