Les pressions polítiques centren les hores prèvies al debat d'investidura

Diputats valencians analitzen la situació, en una jornada que previsiblement convertirà Sánchez en president del govern central.

La presidenta del Congrés, Meritxell Battet, conversa amb els membres de la Mesa aquest diumenge
La presidenta del Congrés, Meritxell Battet, conversa amb els membres de la Mesa aquest diumenge / Mariscal (Efe)

Diputats valencians de les diferents formacions han analitzat la situació política en un dia en què previsiblement, si no hi ha sorpreses, serà investit president del govern el socialista Pedro Sánchez, fet que donarà pas al primer govern de coalició de la democràcia espanyola.

Susana Ros, PSPV: “Soc una de les 167 valentes que votarà sí a un govern progressista”

La diputada del PSPV al Congrés, Susana Ros, ha assegurat que també ha rebut en el correu electrònic missatges d’amenaça perquè no done suport a Pedro Sánchez en la segona votació d’investidura, però que malgrat tot és “una de les 167 valentes que votarà sí a un govern progressista”.

En aquest sentit, ha assenyalat que el que més mal li fa és que “hi ha gent que recorda èpoques que no caldria recordar”, i veu la nova legislatura com “un repte”: “La saviesa de la democràcia és arribar a grans consensos”.

María Muñoz, Ciutadans: “No es pot ser president del govern a qualsevol preu”

La diputada de Ciutadans al Congrés, María Muñoz, ha assegurat que desconeix l’origen de la campanya de pressió cap a diputats del PSOE i d’altres partits perquè voten no a Sánchez, afegint que no dona suport a cap tipus d’amenaça, però que “cal seny, donar suport a la Constitució i a l’Estat”. “No es pot ser president del govern a qualsevol preu”, ha afirmat.

Muñoz ha reiterat que el fet que el PSOE haja sigut la formació més votada “no significa que els espanyols hagen votat el govern que vol formar”. I ha demanat “valentia” al grup socialista perquè “es trenque el pacte amb els independentistes i es mire al centre dels constitucionalistes”.

Belén Hoyo, PP: “No hem apel·lat a un tamayazo, sinó al sentit comú”

tamayazo

La diputada del PP al Congrés, Belén Hoyo, ha condemnat també les amenaces que han rebut alguns diputats, i ha assegurat que “no hem apel·lat a un tamayazo, sinó al sentit comú”. Ha assegurat que el nou govern “no serà bo per a Espanya, ni des d’un punt de vista territorial ni econòmic”. “Augmentar la despesa social sense unes previsions bones per a Espanya pot generar un desequilibri”, ha afirmat.

Hoyo també ha valorat negativament el que s’ha viscut els últims dies al Congrés, i ha assenyalat que es va viure una “tensió molt forta”, al seu parer “fruit d’actituds que no s’havien vist abans. Es van atacar les institucions”.

Héctor Illueca, d’Unides Podem: “Són fruit de la impotència de no poder frenar el primer govern progressista de coalició a Espanya”

El diputat d’Unides Podem al Congrés, Héctor Illueca, ha assenyalat que en el seu cas no ha rebut cap missatge d’amenaça, però que en tot cas “són fruit de la impotència de no poder frenar el primer govern progressista de coalició a Espanya”. Illueca ha indicat que afronta la nova legislatura “amb moltíssima il·lusió” i que està convençut que “eixirà bé”, malgrat que “no serà fàcil; tindrem una oposició ferotge en les formes”.

Joan Baldoví, Compromís: “Cap tipus de pressió m’hauria fet canviar d’opinió”

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha assenyalat que en el seu cas no ha rebut amenaces, però que “haurien picat en pedra, perquè tenia molt clar el que havia de fer; cap tipus de pressió m’hauria fet canviar d’opinió”, ha assegurat. Així mateix ha indicat que el que ha passat els últims dies “només reafirma la nostra posició, davant una dreta que no vol perdre el poder”.

Així mateix, Baldoví ha assegurat que el govern que previsiblement eixirà després de la votació d’investidura “serà absolutament legítim i tindrà el suport de moltes formacions. En democràcia, de vegades es guanya, i de vegades es perd”.

També et pot interessar

stats