Pressions a Casado perquè seguisca l'exemple de Montón i dimitisca

Ciutadans també qüestiona la tesi doctoral de Pedro Sánchez i el repta a mostrar-la en públic.

Pablo Casado, al Congrés dels Diputats
Pablo Casado, al Congrés dels Diputats / Eduardo Parra (Europa Press)

La dimissió de la ja exministra de Sanitat per presumptes irregularitats en el màster sobre Estudis Interdisciplinaris de Gènere que va cursar a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) de Madrid ha desencadenat les primeres pressions perquè Pablo Casado, un altre dels polítics que ha vist qüestionada la seua titulació, seguisca l’“exemplaritat” de Carmen Montón i dimitisca, passant de les “paraules” als “fets”.

La ministra d'Hisenda ha afirmat aquest dimecres al Congrés dels Diputats que el “pas avant” de l'exministra “hauria de ser imitat” per altres formacions que tenen “greus problemes” i el màxim dirigent “en els tribunals” pel seu màster. 

Tot i que el PP s'esforça a argumentar que els màsters de Montón i Casado no tenen cap similitud, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha afegit més pressió damunt del líder del PP i ja l'ha reptat a mostrar públicament el seu treball de final de màster (TFM), que va realitzar també al polèmic institut de la URJC, per considerar que ara li toca a ell aclarir el seu cas. La formació morada vol comprovar si el treball està copiat. “La pilota està al seu terrat”, ha afirmat Iglesias. 

No obstant això, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, va rebutjar ahir qualsevol similitud entre els casos de Montón i Casado, i va descartar per això que la dimissió de l'exministra condicione Casado perquè ell no va plagiar ni va falsificar el TFM. “Els innocents no han de dimitir”, va assegurar.

Amb tot, el focus està posat sobre el líder del PP. En les pròximes setmanes, el Tribunal Suprem ha de decidir si Casado serà investigat pels delictes de suborn i prevaricació en relació amb el seu màster en dret públic autonòmic a la URJC. 

Però en el PP estan tranquils i no contemplen aquesta possibilitat: tant el diputat Fernando Maíllo con el portaveu adjunt Rafa Hernando coincideixen a dir que no hi haurà investigació del Tribunal Suprem. 

Units Podem demanarà que s'investigue la URJC

El grup confederal d'Units Podem ha anunciat que registrarà aquest dijous una petició en el Congrés perquè es cree una comissió d'investigació sobre el funcionament de l'Institut de Dret Públic de la URJC, on ha cursat un màster, a més de Montón i Casado, l'expresidenta de Madrid Cristina Cifuentes. 

La formació creu que s'ha d'investigar en el Congrés si existeix una “trama de corrupció” lligada a aquest institut, que va ser tancar després de les presumptes irregularitats del postgrau de Cifuentes, després que s'hagen donat ja tres casos de possible tracte de favor per a cursar-hi els estudis. 

Dubtes sobre la tesi de Pedro Sánchez

Ciutadans ha aprofitat la dimissió de Montón, presumptament, per haver plagiat el TFM per a reptar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a fer pública la seua tesi doctoral, amb el títol Innovaciones de la diplomacia económica española: análisis del sector público (2000-2012)”. Fa algun temps que hi ha alguns dubtes sobre la vertadera autoria del treball, però Sánchez ha replicat que la tesi està penjada en la base de dades de tesis doctorals (TESEO).

Tot i això, la plataforma només permet accedir a la fitxa tècnica de la tesi, que inclou un resum de cinc línies, però no ofereix cap enllaç que remeta al document complet. El treball físic es troba a la biblioteca del Campus de Villafranca del Castillo de la Universitat Camilo José Cela, encara que és un exemplar fora de préstec, tal com s'indica en el buscador que hi ha en el web del centre. Fonts de la universitat han confirmat que la tesi es pot llegir al centre sense límit de temps ni sol·licitud prèvia, però només deixa prendre'n notes. Les fotografies estan prohibides perquè el treball està protegit per la Llei de propietat intel·lectual. 

Diversos periodistes fan cua des d'aquest matí a la biblioteca de la CJC per a llegir la tesi doctoral amb què el president del Govern d'Espanya va obtindre una qualificació de cum laude.

L’acarament entre Albert Rivera i Pedro Sánchez ha sigut aquest dimecres al Congrés dels Diputats durant la sessió de control a l'executiu, la primera des que han acabat les vacances d'estiu. 

La rèplica de Sánchez a Rivera ja ha tingut resposta des de la formació taronja. El secretari general, José Manuel Villegas, acusa el president del Govern d'Espanya de “mentir” sobre la tesi doctoral, ja que el contingut no és públic, i li ha tornat a demanar que mostre el text per a “aclarir tots els dubtes” respecte de l'autoria. 

Els dubtes sobre la tesi de Pedro Sánchez sorgeixen arran d'unes presumptes declaracions que va fer l'exministre d'Indústria Miguel Sebastián en un fòrum privat. Segons sembla, va dir que quasi tot el treball del líder del PSOE va ser elaborat pel Ministeri d'Indústria. Les afirmacions van ser desmentides per l’exministre mateix. 

Pablo Casado ha entrat també en lliça i ha avisat que la polèmica de la tesi doctoral de Sánchez “desvia el focus” i impedeix que es parle de la gestió del PSOE o d'altres assumptes com ara Catalunya o l'economia.

Dia

“complicat

” per a Sánchez

L’endemà de la dimissió de Carmen Montón, el secretari general del PP ha acusat Sánchez de dirigir l'executiu “més dèbil de la democràcia”. “Mai havien dimitit dos ministres en un govern d'Espanya en menys de cent dies”, ha criticat García Egea. A més, li ha demanat que explique per què en només dues hores “ha passat de donar suport a la ministra a impulsar-ne el cessament”.

Pedro Sánchez mateix ha reconegut durant la sessió de control al Congrés que ahir va ser un dia “complicat” perquè, amb la renúncia de Montón, ha perdut “una amiga” que estava duent a terme “una tasca extraordinària”. El seu executiu ha triat “el camí de l'exemplaritat”, mentre que a altres “els costa”, ha dit, assenyalant la bancada del PP.

També et pot interessar

stats