Presó sense fiança per a Bárcenas, Ortega i López Viejo

Els tres ingressaran a Soto del Real, on l'extresorer del PP ja va estar 19 mesos en presó preventiva.

Bárcenas arriba a l'Audiència Nacional per saber si anirà a presó | EFE
Bárcenas arriba a l'Audiència Nacional per saber si anirà a presó | EFE

L'Audiència Nacional ha dictat presó immediata sense fiança per a l’extresorer del PP, Luis Bárcenas; l’exalcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega; i l'exconseller madrileny, Alberto López Viejo, per la seua implicació en la primera època de la trama Gürtel. 

La secció segona de la sala penal ha pres aquesta decisió pels anys de presó que acumulen Bárcenas, Ortega i López Viejo -els tres condemnats amb les penes més altes- i "tenint en compte l'entramat financer i societari organitzat per a la sostracció de fons".

Bárcenas, Ortega i López Viejo ingressaran aquest dilluns a la presó madrilenya de Soto del Real, on l'extresorer del PP ja va complir 19 mesos de presó preventiva. Tres anys i quatre mesos després de pagar la fiança i quedar en llibertat a l'espera de la sentència de la primera època de la Gürtel, que finalment l'ha condemnat a 33 anys, Bárcenas tornarà a Soto del Real.

A la resta dels 15 condemnats per Gürtel, que han comparegut aquest dilluns davant del tribunal que va emetre la sentència en les audiències breus d'adopció de mesures cautelars, se'ls notificarà la decisió dimecres.

En total, la fiscalia ha sol·licitat l'ingrés a la presó per risc de fugida d'11 dels 15 condemnats per Gürtel, que han hagut de comparéixer. I, per a la resta, ha sol·licitat compareixences periòdiques i la retirada del passaport.

En el cas de Bárcenas, la sala destaca que dels fons que se li atribueixen, "de part d'ells no se n'ha aconseguit la localització", i això podria facilitar-li que esquivara la justícia.

Les fiscals de Gürtel, Concha Sabadell i Concha Nicolás, han demanat, a més, l'entrada a la presó de la dona de l’extresorer, Rosalía Iglesias, i de l’exalcalde de Pozuelo i exmarit d'Ana Mato, Jesús Sepúlveda.

També han reclamat presó per a l'exdona de Francisco Correa, Carmen Rodríguez Quijano; l’exregidor d’Estepona, Ricardo Galeote; i el comptable de la trama, José Luis Esquerre.

A més, s'enfronten a l'ingrés a la presó el testaferro de Gürtel, Antonio Villaverde; l’exregidor de Majadahonda, Juan José Moreno; i l’exviceconseller madrileny, Carlos Clemente Aguado.

La fiscalia, al contrari, ha demanat la retirada del passaport i compareixences periòdiques per a l'exdiputat del PP, Jesús Merino; la dona de López Viejo, Teresa Gabarra; el testaferro de Bárcenas, Iván Yáñez; i l'assessor de López Viejo, Pedro Rodríguez Pendás.

També et pot interessar

stats