Presenten 10.000 signatures per a demanar la llibertat de l'expresident Eduardo Zaplana

Els promotors de la iniciativa estudien querellar-se contra la jutgessa que el manté a la presó.

L'expresident de Noves Generacions del PP a la Comunitat Valenciana, José Luis Bayo, aquest dijous
L'expresident de Noves Generacions del PP a la Comunitat Valenciana, José Luis Bayo, aquest dijous / J.J. Guillén (Efe)

L'expresident de Noves Generacions del PP a la Comunitat Valenciana, José Luis Bayo, ha entregat aquest dijous, a la seu a Madrid del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), les firmes de 10.000 ciutadans per a sol·licitar la posada en llibertat de l'exministre i expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, "per raons humanitàries". També ha anunciat que estudia presentar una querella contra la jutgessa que el manté a la presó.

Juntament amb les signatures, presentarà un manifest per la llibertat de Zaplana, en presó provisional pel cas Erial i ingressat des del 18 de desembre a l'Hospital La Fe de València pel seu greu estat de salut. Bayo ha convocat una roda de premsa a les deu del matí d'aquest dijous a la porta de l'òrgan judicial per a donar a conéixer el resultat de la campanya que va llançar al desembre en la plataforma Change.org.

L'objectiu de la iniciativa és sol·licitar al jutjat d'instrucció número 8 de València –encarregat de la investigació de la denominada operació Erial– que concedisca la llibertat provisional al també exalcalde de Benidorm. Per la seua banda, la Fiscalia Anticorrupció s'oposarà al fet que quede en llibertat després de l'última petició de la defensa.

Per la seua banda, Bayo ha criticat el ministre de l'Interior per acostar presos d'ETA al País Basc, mentre permet mantindre en presó Eduardo Zaplana. "Fernando Grande-Marlaska ha modificat els protocols per a 12 presos pertanyents a la banda terrorista ETA", ha expressat, a més de considerar que s'està inculpant excessivament l'expresident de la Generalitat.

Campanya en Change.org

La petició subratlla que Zaplana és "una persona que està en la plenitud del seu dret a la presumpció d'innocència i, a més, pateix una malaltia incurable que l'ha conduït a les portes de la mort, segons l'últim comunicat mèdic del cap del Servei d'Hematologia de l'Hospital La Fe, Guillermo Sanz Santillana". L'exministre està ingressat per a rebre tractament diari per part del mateix equip que li va practicar el trasplantament de medul·la fa quatre anys, el qual ha recomanat en reiterades ocasions que no torne a la presó.

Així mateix, el text apunta que ja s'han complit set mesos de l'orde d'ingrés a la presó incondicional i sense fiança en la presó de Picassent per la seua presumpta implicació en delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

La iniciativa tracta de desmuntar els motius pels quals s'han rebutjat les repetides sol·licituds de llibertat: la capacitat per a destruir proves i el risc de fugida. Pel que fa al primer argument, el text afirma que "sembla una cosa irrisòria que estan parlant de fets comesos fa més d'una dècada, després d'estar set mesos privat de llibertat, i que es troben en investigació segons consta en l'acte de detenció l'any 2015, es considere que pot destruir proves".

Suport d'exministres

Precisament aquest dimecres, 28 exministres d'UCD, PP i PSOE han firmat un manifest per a mostrar la seua "preocupació" per l'estat de salut de Zaplana i han demanat a l'autoritat judicial que tinga en compte "els principis humanitaris" a causa d'un "perill de mort immediata".

La fiscalia argumenta que quan acaben les comissions rogatòries formulades a altres països per a investigar el seu patrimoni, potser puga modificar el seu criteri.

També et pot interessar

stats