Pradas anuncia una revisió normativa que farà compatible la protecció del medi ambient amb l'arribada d'inversions

La consellera de Medi Ambient avança que el Consell aprovarà divendres ampliar a 36 mesos el termini per al pagament de la quantitat ajornada pel Botànic i hi haurà bonificacions de fins al 50% per a persones vulnerables

Salomé Pradas en la seua compareixença en les Corts
Salomé Pradas en la compareixença en les Corts / Twitter: @cortsval

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha anunciat una revisió normativa "que farà compatible la protecció mediambiental i la sostenibilitat amb l'arribada d'inversions a la Comunitat Valenciana".

Salomé Pradas, que ha comparegut a les Corts per a donar compte de les línies generals del seu departament, ha explicat que se centraran en quatre àrees estratègiques.

La primera serà conjugar protecció del medi ambient i desenvolupament social i econòmic. En segon lloc, la "defensa ferma" de l'aigua necessària. El tercer eix és una estratègia territorial que permeta "guanyar competitivitat" i, finalment, l'execució de les infraestructures necessàries per a generar "noves oportunitats".

Primer pla de divulgació dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana

Salomé Pradas ha anunciat que posarà en marxa el primer pla de divulgació dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana. "Les nostres 22 joies de la naturalesa mereixen estar cuidades i obertes al públic per al seu coneixement i gaudi", ha dit.

"Obrirem els parcs naturals de nou i trencarem el que s'ha creat sobre els nostres parcs sobre la base d'un fals proteccionisme". Per a la consellera, els parcs han de "poder ser coneguts" per la ciutadania, especialment els més joves, ja que és la millor forma que se n'aprecien els valors i se'n fomente la defensa.

Els parcs naturals són una potent eina per a la conscienciació ambiental i contra la despoblació i per això potenciaren la seua divulgació i visita de manera sostenible, així com apostarem pel turisme de natura generador d'ocupació verda.

La voluntat del Consell és que siguen un "pol d'atracció" perquè es valore i conega el medi natural, sempre des del respecte pel nostre medi ambient.

"Els parcs naturals són una potent eina per a la conscienciació ambiental i contra la despoblació, i per això en potenciaren la divulgació i visita de manera sostenible, així com apostarem pel turisme de natura generador d'ocupació verda".

Així mateix, la Generalitat durà endavant una programa de modernització dels centres d'interpretació "antiquats i amb un contingut desfasat".

I també iniciaran un "pla de revisió de les normes reguladores dels nostres parcs, des de l'equilibri de la protecció del medi ambient i la promoció de l'ús públic compatible i el desenvolupament sostenible i de la mà de tots els agents implicats", ha remarcat la consellera.

PORN del Túria i PRUC de l'Albufera

En la intervenció, també ha avançat que iniciaran un Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Túria per a resoldre el plantejament "insostenible jurídic i tècnicament" que va plantejar el Botànic". "Tres sentències demolidores que tomben el PORN del Túria per haver-se elaborat des del sectarisme i que obliguen a començar des de zero".

Des de zero ha dit que també començarà la Generalitat el Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) del parc natural de l'Albufera perquè per "per fi siga una realitat". Pradas ha assenyalat que la voluntat del Consell és "avançar en la tramitació d'aquesta eina bàsica per a la gestió dels recursos i els usos d'aquesta joia paisatgística i mediambiental de la Comunitat Valenciana".

"S'ha acabat el temps de la criminalització de la caça a la Comunitat Valenciana"

Altres punts que ha abordat són l'anunci d'una reforma de la normativa forestal per a la lluita i prevenció dels incendis forestals i el suport de la Generalitat a la caça.

"Donarem suport a la caça i la defendrem perquè ens ajuda a la conservació del nostre patrimoni natural i rural, genera riquesa i també lluita contra els accidents dels porcs senglars. S'ha acabat el temps de la criminalització de la caça a la Comunitat Valenciana".

En matèria d'aigua, Salomé Pradas ha assenyalat que "la Generalitat defendrà cada gota" i recorrerà cadascuna de "les retallades del Tajo-Segura amb unitat d'acció".

A més, ha fet valdre la nova Mesa de l'Aigua "en la qual participaren les administracions, les universitats i agents socials i econòmics" i s'ha compromés a finalitzar les obres del post-transvasament Xúquer-Vinalopó.

Decret llei per a donar solució a l'“engany” del cànon de l'aigua

La consellera de Medi Ambient també s'ha referit "a l'engany del Botànic" amb el cànon de l'aigua. "Van anunciar la suspensió i exempció del cànon, però el que realment van fer va ser ajornar el pagament en el temps, un exemple més del seu trilerisme en la gestió que ara estem destapant", ha denunciat.

Per això, Pradas ha anunciat que el ple del Consell aprovarà aquest divendres un decret llei per a ampliar a 36 mesos el termini de prorrateig per al pagament de la quantitat ajornada pel Botànic, amb caràcter general.

A més, es condonarà el 30% de la quantitat que es va ajornar a les persones en situació de vulnerabilitat, una exempció que ascendeix al 50% en el cas dels vulnerables severs. "El Consell de Carlos Mazón sí que està compromés amb els ciutadans d'aquesta terra i especialment amb els més vulnerables", ha afegit.

Reforma de la LOTUP per a simplificar la burocràcia

Durant la intervenció, ha indicat que la Comunitat Valenciana "ha de ser un territori connectat, còmode per a viure, que ens permeta guanyar en igualtat i que siga atractiu per a la inversió". Per a això, ha manifestat, que "necessitem ser més àgils i eliminar traves burocràtiques que acaben estancant procediments i llastrant oportunitats".

Amb eixe propòsit, ha destacat que el seu departament escometrà un pla de simplificació de la burocràcia administrativa, "que contempla, entre altres qüestions, modificar la LOTUP, agilitzar procediments i reduir temps de resolució d'expedients, sempre des de la sostenibilitat".

En aquesta línia, ha citat les més de 33.000 sol·licituds sobre instal·lació de plaques solars i bateries en habitatges sense resoldre. "Estem dissenyant un pla de xoc per a tramitar totes les sol·licituds fins que s'esgoten els fons disponibles per a això. A més, estem resolent l'embós administratiu per a tramitar les autoritzacions ambientals integrades", ha subratllat.

Infraestructures "oblidades" del Botànic

En el capítol de carreteres, Pradas s'ha compromés a impulsar "projectes oblidats pel Botànic" com la ronda de Castelló o la d'Elx, la millora dels accessos "a nuclis essencials per al nostre model productiu" a Peníscola, Xàbia, Torrevella o l'eix de la ceràmica.

També s'ha referit a l'execució de la ronda de Carlet, l'impuls a les rondes de Vilamarxant, la variant de Tavernes de Valldigna o el desdoblament de la CV-95 en els trams Xacarella-Los Montesinos i Torrevella-Hospital, entre altres.

També et pot interessar

stats