El PPCV acusa el Consell de prohibir esports en la muntanya per "ideologia sectària”

El principal grup de l'oposició lamenta que Transició Ecològica impulse el nou reglament forestal sense el consens del sector

PPCV REGLAMENT FORESTAL
Els diputats del PPCV Luis Martínez i Elisa Díaz, aquest dilluns / PPCV

El Partit Popular a la Comunitat Valenciana (PPCV) acusa la Conselleria de Transició Ecològica de falta de rigor i consens en l'elaboració del nou reglament forestal. L'esborrany planteja, entre altres qüestions, limitacions a la circulació de les bicis elèctriques per muntanya i també limita la recollida d'espàrrecs, bolets i caragols.

Per això, el principal partit de l'oposició denuncia que amb aquesta norma el govern valencià vol prohibir la pràctica esportiva a la muntanya "per pura ideologia sectària". L'acusa de vulnerar les llibertats de les persones usuàries i de posar en perill les empreses de turisme actiu i la sostenibilitat.  

En una roda de premsa oferida aquest dilluns, els portaveus de Medi Ambient del grup popular en les Corts, Elisa Díaz; i d'Esports, Luis Martínez, han sol·licitat ampliar el termini per a presentar al·legacions al reglament de llei forestal i convocar, de manera immediata, la taula de diàleg de l'esport. De la mateixa manera, han reclamat poder fer estudis tècnics que avalen les mesures prohibitives i destinar recursos per al manteniment de senderes, segons informa el PPCV en un comunicat. 

La diputada popular Elisa Díaz ha acusat la Conselleria liderada per Mireia Mollà de no comptar amb el sector agrícola ni amb el d'esports de muntanya per a elaborar la regulació de la llei forestal i permetre un ús públic compatible de l'esport amb el medi natural. Díaz recorda que en aquesta legislatura, fa any i mig, Medi Ambient va prohibir al voltant de tres-cents punts d'escalada a les comarques del sud. Aquesta restricció, remarquen els populars, ha afectat el barranquisme, l'espeleologia i ha limitat molt el senderisme.

El grup parlamentari popular demana la constitució d'una taula de diàleg per a elaborar protocols de bones pràctiques i agilitzar la tramitació d'esdeveniments habituals i lamenta que el reglament de la llei forestal no haja comptat amb els sectors afectats. "Ara hi ha un termini mínim per a presentar al·legacions i demanem que s'amplie aquest termini a un mínim de quinze dies", afig Díaz, qui critica que la conselleria "no fa més que prohibir, tant l'ús de les bicicletes, com l'arreplegada de caragols o de determinades plantes i ho fa sense cap criteri ni informe".

D'altra banda, el portaveu d'Esports del PPCV, Luis Martínez, ha acusat el Consell de "falta de voluntat política per a solucionar els problemes".

El grup popular va sol·licitar fer estudis previs a la limitació d'espais, amb dades i estudis científics, així com destinar recursos per al manteniment de senderes perquè l'abandó que pateixen té, segons denuncia la formació, incidència en zones amb el risc de despoblació.

Finalment, sol·licita la convocatòria urgent de la taula de diàleg de l'esport i poder aplicar protocols per a l'ús compatible de la bicicleta a la muntanya.

També et pot interessar

stats