El PP i Vox tanquen un acord pel qual el partit d'Abascal s'absté i no entra en el Govern balear

Es crearà una comissió de seguiment que es reunirà periòdicament per a avaluar el grau de compliment i execució de cadascuna de les mesures pactades i revisarà les accions legislatives

Marga Prohens serà la nova presidenta del Govern balear / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de juny 2023 - 19:36 Actualitzat: 28 de juny 2023 - 21:58

El PP i Vox han signat aquest dijous un acord per a la investidura de Marga Prohens com a presidenta del Govern balear, en virtut del qual els de Santiago Abascal no entraran en el govern autonòmic, però sí en els consells insulars de Mallorca i Menorca.

L'acord inclou 110 punts programàtics per a "aconseguir la fi de les polítiques socialistes i separatistes a les Illes aplicades per l'anterior govern, així com les bases per a un canvi a les Balears que atenga prioritàriament problemes com la falta de llibertat lingüística, l'accés a l'habitatge, la baixada d'impostos, el suport a la família o la lluita contra la immigració il·legal".

Segons han assenyalat, es crearà una comissió de seguiment que es reunirà periòdicament per a avaluar el grau de compliment i execució de cadascuna de les mesures pactades i revisarà les accions legislatives previstes pel Govern.

Contingut de l'acord programàtic

L'acord programàtic fa referència a secundar i assistir "les víctimes de violència intrafamiliar", mentre que en un altre dels articles parla també de lluitar enfront de la "violència contra les dones".

Els dos partits s'han compromés, segons l'acord, a "secundar i assistir les víctimes de violència intrafamiliar, especialment a la que pateixen les dones, la que pateixen els xiquets i la que pateixen els ancians, així com la creixent violència filioparental". Això sí, el pacte també fa referència en un dels seus punts a garantir "tota l'assistència, suport i lluita enfront de la violència contra les dones, treballant també en la prevenció, identificant les causes i els perfils repetits dels agressors". Així mateix, en aquest acord programàtic a les Illes Balears, tots dos partits han pactat un punt en el qual es fa referència a treballar "per a erradicar de la comunitat els discursos masclistes, ja siguen civils o religiosos, que promoguen o justifiquen la violència contra la dona".

Dins de l'apartat de polítiques socials i família, PP i Vox també han convingut l'exigència de derogar la llei trans i la llei autonòmica "per a garantir que les dones estiguen i se senten protegides en espais d'intimitat, com a vestuaris o lavabos, així com en l'àmbit de l'esport".

D'altra banda, en matèria d'habitatge, han assenyalat que acabaran amb les polítiques "intervencionistes, prohibicionistes i d'atac a la propietat privada" desenvolupades en els últims huit anys. I en el cas d'una okupació, el document diu: "Els poders públics garantiran el dret a la propietat posant a la disposició de la justícia tots els mitjans personals i materials necessaris per a protegir l'afectat".

El PP i Vox també potenciaran la coordinació entre les forces i cossos de seguretat de l'Estat, "donada l'evolució de les arribades en pastera a les costes de les Balears". "Assegurarem l'orde públic i la seguretat dels barris, tots dos pilars prioritaris per al Govern", apunten.

I en matèria de fiscalitat, les formacions acorden aprovar dins dels primers sis mesos de legislatura una "reducció contundent" de l'IRPF i, en els cent primers dies de legislatura, l'eliminació de l'impost de successions i donacions per a totes les herències entre pares i fills, avis i nets i entre cònjuges, així com al 50% entre germans o entre oncles i nebots. També es fixa la supressió de l'impost de transmissions patrimonials en la compra del primer habitatge habitual per a menors de trenta anys.

També et pot interessar

stats