El PP i VOX rebutgen totes les esmenes de l'oposició a l'anomenada llei de concòrdia

La norma queda llista per a poder ser aprovada definitivament en el pròxim ple de les Corts

Un moment de la comissió de Justícia, este dijous
Un moment de la comissió de Justícia, este dijous / José Cuéllar (Europa Press)

El PP i Vox han rebutjat este dijous totes les esmenes parcials presentades pels grups de l'oposició a la proposició de llei "de concòrdia", que ha quedat llista per a poder ser aprovada definitivament en el pròxim ple de les Corts.

Entre les esmenes presentades pel PSPV, n'hi havia una en la qual es demanava que la llei incloguera una "condemna expressa del colp d'estat perpetrat contra la legalitat democràtica el 18 de juliol del 1936 pel dictador Francisco Franco, i de la dictadura franquista", que el PP i Vox han rebutjat. Esta norma derogarà la llei valenciana de memòria democràtica del 2017 i la substituirà per una que abastarà des del 1931 fins a l'actualitat, i que inclourà la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura i el terrorisme etarra i islàmic.

La comissió parlamentària de Justícia ha debatut i votat les esmenes presentades pel PSPV i Compromís a esta proposició de llei, amb les quals pretenien derogar les modificacions proposades pels grups que sustenten al Consell, i mantindre la vigent llei del 2017, que se circumscriu a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. Des de l'oposició, han acusat el PP i Vox de "blanquejar el franquisme" amb una norma que oblida i revictimitza les víctimes d'aquest règim, posa en perill les exhumacions no iniciades i deixa fora les víctimes de bebés robats, entre altres qüestions.

El PP i Vox, en canvi, han defensat que amb esta llei s'iguala totes les víctimes i es recupera una concòrdia que els altres dos grups "s'han carregat" amb les seues normes i que "per fi deixa de costat la història dels dos bàndols".

Els procediments iniciats i no conclosos decauen de manera automàtica

La llei proposada pel PP i Vox també crea la Unitat de Concòrdia; estableix que la Generalitat elaborarà un catàleg de vestigis i parla de "llocs de concòrdia", on han ocorregut "fets de singular rellevància per la significació històrica, simbòlica o per la repercussió en la memòria col·lectiva". A més, inclou que els procediments iniciats per la llei del 2017 que no s'hagen conclòs decauran de manera automàtica amb l'entrada en vigor de la nova, menys els processos d'exhumació.

Este pas es fa el mateix dia que, al ple de les Corts, el PP i Vox ha fet valdre la seua majoria per a aprovar la reforma educativa i el model de gestió d’À Punt.

També et pot interessar

stats