PP, Vox i Cs portaran al Constitucional la reforma educativa, que elimina el castellà com a llengua vehicular

L’esmena que el govern de coalició ha pactat amb ERC retorna a la situació anterior a la llei Wert.

La portaveu del grup parlamentari popular, Cuca Gamarra, durant la concentració de l'escola concertada
La portaveu del grup parlamentari popular, Cuca Gamarra, durant la concentració de l'escola concertada / Ragonar (Efe)

Les reformes educatives sempre arriben amb polèmica i la nova llei que està en tramitació (LOMLOE) tampoc se n'ha lliurat. El PSOE, Unides Podem i Esquerra Republicana han pactat una esmena per a llevar la consideració del castellà com a llengua vehicular i tornar al model lingüístic anterior a la llei Wert. La proposta de modificació ha posat en peu de guerra PP, Ciutadans i Vox, que han anunciat que intentaran frenar-la amb un recurs davant el Tribunal Constitucional.

L'esmena impulsada pel govern de coalició elimina les referències al castellà com a llengua vehicular a les aules. Estableix que les administracions educatives garantiran el dret de l'alumnat a rebre els ensenyaments en castellà i en la resta de llengües cooficials en els seus respectius territoris, de conformitat amb la Constitució, els estatuts d'autonomia i la normativa aplicable. La situació no és nova, ja que les comunitats autònomes amb llengua pròpia ja gestionen la llengua vehicular com volen.

El portaveu adjunt de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, ha exigit aquest divendres la dimissió de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, per "l’atropellament" a l'educació en espanyol. Bal ha acusat la Generalitat de Catalunya d’haver incomplit de forma "sistemàtica" las sentències judicials que reconeixen el dret dels pares a educar els fills en la llengua que consideren. A més del recurs, que assegura estar preparant amb el PP, ha anticipat que portarà la qüestió als tribunals europeus.

Des d’Unides Podem, Pablo Echenique ha acusat l'oposició de “sembrar odi” amb la llengua, i ha recordat que cap norma anterior a la Lomce, que es va aprovar en temps de l’exministre Wert, fins i tot la de les dues legislatures d’Aznar amb el PP, incorporava la referència al castellà com a llengua vehicular. El portaveu de la formació morada s’ha mostrat “orgullós” de protegir la immersió lingüística que fan comunitats com la catalana i que al seu parer “és el model que millor ha garantit el coneixement del castellà i el català”. Un afirmació que sosté en el fet que el nivell d’aprenentatge del castellà de l’alumnat Catalunya està per damunt d’altres autonomies monolingües, com revelen els rànquings del Ministeri d’Educació.

Però, a més de la llengua, la nova llei ja ha provocat la protesta de l'educació concertada, perquè elimina les ajudes públiques als centres que segreguen per sexe, i prohibeix cedir sòl públic per a construir escoles concertades. Aquest dijous la portaveu del grup parlamentari popular, Cuca Gamarra, va traslladar el suport del partit a "l'educació plural" i a "triar lliurement l'educació dels fills" durant una concentració de professionals de la concertada enfront del Congrés.

També et pot interessar

stats