El PP recupera la presidència de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies

L’alcaldessa de Jerez, María José García-Pelayo, és la nova presidenta i la de València, María José Catalá, n'és portaveu

Fotografia de conjunt en el ple de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies
Fotografia de conjunt en el XIII ple de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies / Ajuntament de València

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha renovat aquest dissabte els seus òrgans de govern. Tal com s'havia avançat, les populars María José García-Pelayo, alcaldessa de Jerez de la Frontera, i Gema Igual, alcaldessa de Santander, han estat elegides nova presidenta i vicepresidenta de l'associació, respectivament. García-Pelayo ha dit aquest matí que assoleix la “responsabilitat de convertir la FEMP en la casa de tots els ajuntaments” i ha anunciat que vol “una FEMP sense color polític” i “útil per a la gent”.

Per la seua banda, l’alcaldessa de València, María José Catalá, serà una de les portaveus de la Federació, juntament amb l'alcaldessa de Saragossa, Natalia Chueca. Català ha subratllat que amb aquest nomenament “València torna a tindre la presència que li correspon en les institucions nacionals”.

D’aquesta manera, després de huit anys de mandat del socialista Abel Caballero, els populars recuperen els càrrecs de més rellevància dins de l’organisme a la llum dels resultats electorals del 28M, una jornada en la qual el partit de Núñez-Feijóo va aconseguir governar en més de 3.220 municipis.

La nova presidenta de la FEMP és també senadora popular i alcaldessa per majoria absoluta a Jerez de la Frontera, una candidatura que va proposar el president del PP, que ha decidit descartar una alcaldessa d’una capital de província, i optar per un perfil andalús per a dirigir l’organització municipalista. Aquest òrgan representa les entitats locals en les relacions amb l’Estat i altres institucions, a les quals assessora i ofereix formació. Actualment té 7.410 membres, entre municipis, diputacions provincials, consells insulars balears i cabildos canaris, i representa més del 95% dels governs locals a Espanya.

El ple de la FEMP, que es reuneix cada quatre anys, ha tingut lloc al Palau de Congressos de Madrid. Una sessió en la qual també s'han aprovat les línies d’actuació per al mandat del 2023 al 2027.

El PSOE impugna l'elecció dels òrgans de govern

El PSOE ha impugnat el procés d'elecció dels òrgans i estudiarà les mesures legals oportunes en detectar que el Partit Popular ha incomplit els estatuts de l'organisme en les candidatures presentades.

Segons els socialistes, el PP ha infringit dos dels articles referits a les candidatures a la junta de govern i al consell territorial, els quals indiquen que cap persona “podrà presentar-se en més d'una candidatura”.

Els estatuts vigents van quedar aprovats pel XII ple de la FEMP, que va ser a Madrid el 21 de setembre del 2019.

Bielsa serà l'únic representant del PSPV-PSOE en la nova direcció de la FEMP

L'alcalde de Mislata i secretari general del PSPV en la província de València, Carlos Fernández Bielsa, serà un dels huit representants socialistes i l'únic socialista valencià que formarà part de la junta de govern de la FEMP. Segons han assenyalat fonts del partit, en aquest òrgan hi haurà altres set representants socialistes, com ara les alcaldesses socialistes de Vitòria, Maider Etxebarria; de Palència, Miriam Andrés, i d'Avilés, Mariví Monteserín; a més de l'alcalde de Mataró, David Bote; el president de la Diputació de Jaén, Paco Reyes, i l'alcalde de Fuenlabrada, Javier Ayala.

Tots ells formaran part de la junta de govern de la FEMP, que és l'òrgan encarregat de fer efectius els acords que s'adopten en el ple i en el Consell Territorial de l'entitat i està formada pel president, dos vicepresidents i una vintena de vocals.

També et pot interessar

stats