El PP recorre davant del Constitucional la Llei valenciana de mancomunitats

Al·lega que la nova norma buida de competències les diputacions i aposta per una estructura comarcal contrària a la distribució competencial.

Les mancomunitats són agrupacions voluntàries de municipis que s'uneixen per a compartir serveis | À Punt Mèdia
Les mancomunitats són agrupacions voluntàries de municipis que s'uneixen per a compartir serveis | À Punt Mèdia

El Partit Popular ha recorregut contra la Llei valenciana de mancomunitats davant del Tribunal Constitucional. El recurs presentat aquest dijous al·lega que la nova norma buida de competències les diputacions i aposta per una estructura comarcal contrària a la distribució competencial que estableix la Constitució. Per als partits del Botànic, la llei respecta l'autonomia local i no fa ombra a les diputacions. A la Comunitat Valenciana hi ha 52 mancomunitats.

Però com funcionen les mancomunitats?

Són pocs els municipis de la Comunitat Valenciana que no formen part d'una mancomunitat. Alguns pobles menuts aprofiten aquestes agrupacions per a aconseguir serveis que, d'una altra manera, no tindrien. Uns altres, més grans, ho fan per a abaratir costos i arribar més lluny. 

Les mancomunitats són agrupacions voluntàries de municipis que s'uneixen per a compartir serveis que no podrien prestar per ells mateixos. El llistat és interminable: des de la recollida del fem, l'enllumenat públic o els serveis de mobilitat sostenible entre diversos pobles, fins a la seguretat i la Policia Local.

Segons el president de la mancomunitat de La Vega Baixa, Emilio Fernández, “les mancomunitats prioritzen els recursos econòmics que es tenen i es diversifiquen les actuacions per a poder arribar a com més persones millor i, per això, una bona gestió és fonamental".

Cada municipi és lliure de compartir els serveis que considere dins de la seua mancomunitat. És el cas de la del Camp de Túria, que agrupa 17 poblacions. Unes comparteixen depuradora, unes altres s'agrupen per a promocionar el turisme i l'esport, i la majoria troba una oportunitat per a disposar de serveis socials que, d'una altra manera, no tindrien.

La presidenta de la mancomunitat del Camp de Túria, Lola Celda, assegura que, a per mitjà d'aquest ens, més de 190.000 persones reben cobertura de serveis socials especials "als quals municipis grans i xicotets no tindrien accés si no estigueren mancomunats". 

A la Comunitat Valenciana hi ha 460 municipis repartits en 52 mancomunitats.

També et pot interessar

stats