El PP reclama que es repose la placa de Barberà en la Llotja, però el govern de València adverteix que no gastarà “diners públics”

La regidora de Patrimoni argumenta que la corporació actual no col·loca plaques en cap obra i que l’exalcaldessa no va demanar permís a Cultura

Placa fins ara ancorada al mur de la Llotja de València, que el govern municipal ha retirat
Placa fins ara ancorada al mur de la Llotja de València, que el govern municipal ha retirat / Europa Press

La portaveu del PP a València, M. José Catalá, ha reclamat a l'ajuntament que torne a instal·lar a la Llotja la placa de Rita Barberá, "la gran alcaldessa i la que més va fer per la ciutat". Per contra, la regidora de Patrimoni, Glòria Tello (Compromís), ha recordat que aquest edifici és patrimoni universal i no de Barberá i "el més important de la ciutat", per la qual cosa ha criticat que es fixara la placa al mur d’aquest edifici protegit.

La Regidoria de Patrimoni ha argumentat que la placa on constava el nom de l’exalcaldessa popular estava en un estat de "degradació evident". A més, Tello ha avançat que no pensa gastar "diners públics" en una nova.

Des de l'oposició, Catalá ha criticat que decisions com aquesta, de retirar una placa on consta el nom d’una exalcaldessa evidencia l'"absoluta ignorància i inseguretat tremenda" del bipartit, al qual ha retret que estiga pendent del "revisionisme del passat" i de "llevar plaquetes" en lloc de dur a terme altres accions de política cultural.

La història de València està escrita com està, i llevar plaques no canviarà ni el llegat de Rita Barberá, ni el que els valencians la recorden com la gran alcaldessa María José Catalá - Portaveu del PP

"La història de València està escrita com està, i llevar plaques no canviarà absolutament res, ni el llegat de Rita Barberá, ni el que els valencians la recorden com la gran alcaldessa i la que, sens dubte, més va fer pels ciutadans durant tots els seus mandats", ha defés la líder de l’oposició.

La regidora de Patrimoni de València ha recordat que l'actual corporació va firmar un pacte de bon govern que estableix no posar plaques en cap obra, ja que "els diners públics són de tota la ciutadania". Ha advertit, a més, que per a instal·lar una placa com la de Barberá en la Llotja hauria calgut un permís de la Conselleria de Cultura, un permís que "hui dia no ha aparegut".

Podríem parlar d'un delicte penal, no té sentit fixar una placa en una paret protegida Glòria Tello - Regidora de Patrimoni (Compromís)

"Podríem parlar d'un delicte penal", ha avisat, per a recalcar que "no té sentit fixar una placa en una paret protegida". És més, ha denunciat que quan va entrar al govern en 2015 "hi havia escultures decapitades des de feia més de set anys" i ha precisat que s'han instal·lat cambres en set edificis protegits al costat de cartells advertint d'això tal com marca la llei.

La Llotja no és ni de Barberá ni del Partit Popular Sandra Gómez - Regidora d'Urbanisme (PSPV)

En la mateixa línia que Gloria Tello, la vicealcaldessa, la socialista Sandra Gómez, ha recordat al PP que la Llotja és patrimoni universal de la Unesco i "no és ni de Barberá ni del Partit Popular". Ha assegurat que darrere de la retirada de la placa hi ha una intenció de "retornar a la realitat qüestions que no interessen a ningú" com aquesta "batalleta de plaques i noms".

La també regidora d'Urbanisme ha assegurat que ni ella ni l'alcalde, Joan Ribó (Compromís), posaran una placa amb el seu nom en accions com la reurbanització de l'entorn de la Llotja, ja que són actuacions que depenen del conjunt de l'ajuntament i "no fa falta que ningú intente marcar-se una autoria o arrogar-se a la perpetuïtat".

També et pot interessar

stats