PP, PSOE i Ciutadans impedeixen jutjar els crims del franquisme

Consideren que la proposició de llei presentada al Congrés trenca la reconciliació de la transició.

El Partit Popular, el PSOE i Ciutadans han rebutjat al Congrés una reforma de la Llei d´Amnistia del 1977, una de les més importants de la transició democràtica. La proposició de llei ha sigut presentada per Units Podem i els partits nacionalistes per tal d´obrir una via per a poder jutjar els crims del franquisme a Espanya. El Partit Popular, el PSOE i Ciutadans l´han rebutjada per considerar que, a pesar de la reforma de la Llei d´Amnistia, la Constitució impediria asseure al banc dels acusats els responsables dels crims.

Per a la diputada d´Units Podem, Yolanda Díaz, la Llei d´Amnistia va ser 'un escut per a no investigar els crims del franquisme' i 'ha arribat el temps de la veritat, el temps d´un país sense por, un país que puga reescriure la seua història, la història de veritat'.

Els representants de PP, PSOE i Ciutadans han lamentat que s´intente 'demolir' la història de reconciliació en què es va basar la transició democràtica. També han negat que la Llei d´Amnistia fora un 'punt final'.

En la tribuna de convidats han estat presents diversos membres de les associacions per la memòria històrica i de víctimes del franquisme. Els seus portaveus reivindiquen que els responsables físics que encara queden vius hauran desaparegut d´ací a pocs anys i és ara el moment de condemnar-los. Declaren que, per a ells, només quedaran la condemna simbòlica i els tribunals internacionals.

També et pot interessar

stats