El PP porta al Congrés la devolució de l'IVA a les autonomies i la necessitat d'un nou sistema de finançament

Els populars exigeixen al govern espanyol que presente, junt amb els PGE, una proposta basada en informes d’experts.

El PP porta al Congrés la devolució de l\'IVA a les autonomies i la necessitat d\'un nou sistema de finançament
El PP porta al Congrés la devolució de l'IVA a les autonomies i la necessitat d'un nou sistema de finançament

El ple del Congrés debat aquest dimarts una proposició no de llei del Partit Popular que reivindica la necessitat de comptar amb un nou sistema de finançament autonòmic i la devolució dels 2.500 milions d'euros pendents de pagament corresponents a la liquidació de l'IVA de 2017.

Des del PP exigeixen al govern espanyol que no dilate més la reforma del finançament i presente, juntament amb el projecte de pressupostos generals de l'Estat per a 2020, una proposta basada en els informes d'experts ja disponibles.

A més, lamenten que des de l'arribada de Pedro Sánchez a l’executiu espanyol “no hi ha hagut cap avanç” en el procés, ja iniciat en l'anterior govern de Mariano Rajoy i “truncat per la moció de censura” al juny de 2018.

Un FLA addicional al 0%

El Consell de Política Fiscal i Financera, que es va reunir el passat divendres 7 de febrer, ja va proposar que no es tinga en compte la part del dèficit imputable a l'IVA deixat de percebre pel canvi normatiu de 2017 a l'hora de comptabilitzar el dèficit de les comunitats autònomes de 2019. S’estima que va tancar en el 0,5% del PIB i rondaria el 0,3% si es descompta aquest efecte.

A més, el govern espanyol va flexibilitzar els objectius de dèficit i posarà en marxa un Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) extra al tipus del 0%.

Sobre el canvi de model de finançament autonòmic, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, va avançar als micròfons d’À Punt que tot i que Hisenda encara no ha abordat la reforma amb les comunitats autònomes, la minista María Jesús Montero els va informar que la part tècnica ja està feta i ara “només falta el camí polític”.

També et pot interessar

stats