El PP oferirà a Vox donar ajudes als homes víctimes de violència domèstica si donen suport a la investidura a Andalusia

Ciutadans insisteix que no negociarà amb la formació d'ultradreta i el partit d'Abascal amenaça amb noves eleccions.

El president del PP, Pablo Casado, i el candidat a la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno
El president del PP, Pablo Casado, i el candidat a la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno / Europa Press

La lluita contra la violència masclista continua centrant el debat polític, amb el rerefons de la formació del govern d'Andalusia entre PP i Ciutadans, i el suport de Vox. El partit d'extrema dreta amenaça de vetar l'acord entre les dues formacions amb possibilitats de conformar la Junta d'Andalusia i els exigix organitzar una mesa de negociació a tres. 

Entre els temes qüestionats per Vox de l'acord programàtic de 90 mesures que han tancat PP i Ciutadans està l'eliminació de la llei contra la violència de gènere, perquè la consideren inconstitucional. En aquest escenari, la pressió de la formació liderada per Santiago Abascal ja han fet sorgir les primeres tensions entre el PP i Ciutadans.

Els populars són més favorables a negociar amb la formació d'ultradreta i, de fet, oferiran aquesta vesprada a Vox una solució per a intentar desbloquejar la investidura de Juanma Moreno a Andalusia sense modificar el pacte amb Ciutadans. Proposaran reforçar la normativa contra la violència de gènere per a millorar la protecció de iaios, xiquets i també homes que pateixen maltractaments en l'àmbit familiar. D'aquesta manera els homes maltractats també cobrarien ajudes específiques com a víctimes de la violència domèstica i no es modificaria la llei de violència de gènere. 

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha afirmat que contactarà amb Vox per a "replicar" l'acord aconseguit amb la formació de Santiago Abascal per a constituir la mesa del Parlament d'Andalusia. Amb tot, insisteix que "més que discutir mesures concretes", allò més relevant és que comence la legislatura. 

D'altra banda, Ciutadans assegura que no existeix un problema de violència contra els homes a Espanya i sí un problema "gravíssim" de violència masclista. El secretari general de la formació, José Manuel Villegas, ha demanat consens per a acabar amb aquesta plaga i que no s'utilitze com "un camp de batalla polític". També ha advertit que Ciutadans no canviarà cap mesura de l'acord programàtic que ha pactat amb el PP per a governar Andalusia i que no negociarà amb Vox. 

Si no s'encarrila aquesta situació, en el partit ultradretà són partidaris d'una repetició electoral a Andalusia abans que "defraudar" les expectatives de canvi "amb un autèntic engany". El secretari general de Vox, Javier Ortega, insisteix que no donaran "un xec en blanc" a PP i Ciutadans per a formar govern a Andalusia. El 16 de gener és el dia límit perquè es faça celebre el debat d'investidura.

També et pot interessar

stats