El PP impulsarà una comissió d'investigació sobre el cas Mediador

La trama de corrupció se centra en el diputat canari del PSOE Juan Bernardo Fuentes Curbelo

El diputat canari del PSOE, Juan Bernardo Fuentes Curbelo
El diputat canari del PSOE, Juan Bernardo Fuentes Curbelo / Europa Press

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha anunciat que el seu partit registrarà aquest dimecres la creació d'una comissió d'investigació en el Congrés sobre l'anomenat cas Mediador al·legant que "no es pot tapar" aquest cas. Al seu entendre, és hora que la cambra baixa "no mire cap a un altre costat" perquè en les seues dependències també "actuava aquesta trama" i s'està "posant en dubte l'honorabilitat dels diputats" d'Espanya.

El cas Mediador es tracta d'una xarxa de corrupció instal·lada a Canàries que, segons els investigadors, integraven "càrrecs polítics, funcionaris de l'Administració". Contactaven amb empresaris als quals convencien que, a canvi de diners o obsequis, utilitzarien "les seues influències" perquè obtingueren el benefici que buscaven. Entre tots dos blocs, apareixien intermediaris que facilitaven els contactes i s'encarregaven d'ocultar el rastre dels diners il·lícits. La Fiscalia situa "en el vèrtex de la xarxa" el diputat del PSOE Juan Bernardo Fuentes Curbelo, 'Tito Berni' (ja expulsat del partit); el director general de Ramaderia de Canàries Taishet Fuentes Gutiérrez, nebot del diputat; i a Francisco Espinosa Navas, general de divisió de la Guàrdia Civil quan van succeir els fets. L'origen del cas va estar en una denúncia que no tenia a veure amb la xarxa desarticulada, però que afectava el mediador Marcos Antonio Navarro Tacoronte.

En les converses que la Guàrdia Civil recull en el sumari del cas, l'intermediari Marco Antonio Navarro Tacoronte assegura, entre altres coses, que va organitzar un sopar per a l'exdiputat Juan Bernardo Fuentes Curbelo, l'empresari Antonio Bautista Prado i dotze persones més que va tindre lloc el 21 d'octubre del 2020, encara amb l'estat d'alarma vigent.

"És més necessària que mai una comissió d'investigació que dirimisca les responsabilitats polítiques en aquest cas de corrupció socialista que està ple de mossos, de drogues i de dones", ha declarat Gamarra en una roda de premsa en la seu del PP.

La número dos d'Alberto Núñez Feijóo ha comparegut després de reunir a la seu del PP senadors, diputats i eurodiputats amb l'objectiu de coordinar iniciatives i exigir "transparència" al govern de Pedro Sánchez pel cas Mediador, la presumpta trama de corrupció que encapçalaria l'exdiputat socialista Juan Bernardo Fuentes Curbelo.

Aquesta reunió té lloc després que el partit a Canàries anunciara que es personarà com a acusació popular per aquest cas. A més, el grup parlamentari al Congrés ha impulsat una bateria d'iniciatives, com demanar les compareixences dels ministres Nadia Calviño, José Manuel Albares, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles.

En el PSOE asseguren estar "molt tranquils"

La ministra d'Hisenda i Funció Pública i subsecretària general del PSOE, María Jesús Montero, ha afirmat aquest dimecres que la direcció socialista està "tranquil·la en el sentit que les autoritats judicials estan investigant" els fets del cas Mediador i ha indicat que no hi ha cap altre element o indici que els "faça pensar en alguna cosa més", al mateix temps que ha acusat el PP d'"hipertrofiar aquesta situació per a tapar els seus casos de corrupció".

En declaracions als mitjans abans de participar en una trobada amb joves, Montero ha tornat a defendre l'actuació "contundent" del seu partit que, en el moment en què ha tingut coneixement de la suposada implicació en el cas del diputat socialista per Las Palmas Juan Bernardo Fuentes Curbelo, "tot justament en unes hores" l'ha expulsat del partit i l'ha obligat a entregar l'acta parlamentària.

"Tolerància zero davant qualsevol cas de corrupció, toque qui toque", ha insistit la sotssecretària general del PSOE, qui ha exigit la mateixa contundència al PP, que "es dedica —ha dit— a tirar pedres", però que evita "qualsevol investigació interna que permeta aclarir casos de corrupció que, en el seu moment, van portar ni més ni menys a traure del partit el president en aquell moment, el senyor (Pablo) Casado".

També et pot interessar

stats