El PP exigeix a Marzà que desistisca del cens d'entitats valencianistes mentre que PSPV i Compromís el defenen

Catalá ha anunciat al·legacions al projecte d'ordre en considerar que el cens pretén excloure entitats que no segueixen la normativa lingüística de l'AVL

Imatge d'arxiu de la junta de síndics de les Corts
Imatge d'arxiu de la junta de síndics de les Corts / À Punt NTC

La síndica del PPCV, María José Catalá, ha reclamat al conseller d'Educació, Vicent Marzà, que desistisca del cens d'entitats "suposadament valencianistes" que elabora el seu departament per a establir deduccions fiscals a les donacions a aquestes associacions.

Per contra, des del Botànic els seus homòlegs de PSPV i Compromís, Manolo Mata i Fran Ferri, l'han defés.

Catalá ha anunciat que el seu partit presenta al·legacions al projecte d'ordre en considerar que el cens pretén excloure entitats que no segueixen la normativa lingüística de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

"El Botànic, amb la batuta de Compromís, rega amb més de set milions a entitats catalanistes mentre asfixia buscant la seua desaparició les organitzacions que defenen el valencià, la Comunitat Valenciana i la Senyera" María José Catalá - Portaveu del PP a les Corts

"Institucions centenàries com Lo Rat Penat o la Real Acadèmia de Cultura Valenciana seran apartades de qualsevol opció de foment de valencià, així com de deduccions fiscals o possibles ajudes", ha denunciat Catalá el que veu com a una transgressió de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia.

És més, Catalá ha tornat a acusar el govern valencià (PSPV-Compromís-Unides Podem) de no posar "cap objecció a les entitats que promouen els 'països catalans'". "El Botànic, amb la batuta de Compromís, rega amb més de set milions entitats catalanistes mentre asfixia buscant la seua desaparició les organitzacions que defenen el valencià, la Comunitat Valenicana i la Senyera", ha afegit.

A parer seu, el tripartit crea aquest cens ad hoc per a denegar ajudes, donacions i subvencions a entitats de les quals "no es pot negar la seua tasca en la difusió de la cultura i la llengua valencianes". I ha advertit que el projecte de Marzà (Compromís) és un "perillós precedent" i demostra "un favoritisme ja no dissimulat", a més de "protegir legalment la censura".

"Ja hem frenat en els tribunals il·legalitats sentenciades com l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat", ha defés la popular contra el que considera una "ofensiva catalanista" i un "procés català a la comunitat finançat amb diners dels valencians".

Per part del Botànic, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha emmarcat el nou cens en la "regulació del model lingüístic" i ha recordat al PP que quan va aprovar l'Estatut "va dir que el regulador era l'AVL". "Qualsevol entitat que es bote eixes regles, no pot rebre una subvenció", ha recalcat.

També el portaveu socialista, Manolo Mata, ha afirmat que "està bé que hi haja un cens si la Conselleria considera que ha d'ordenar les entitats que es dediquen a difondre el valencià" i ha acusat els populars d'estar "en un túnel del temps i tornant als anys 80" amb aquestes crítiques.

També et pot interessar

stats