PP, Cs i Vox marxaran junts diumenge sota el lema "Per una Espanya unida, eleccions ja"

Pablo Casado rebaixa la possibilitat d'una moció de censura, de la qual ja s'ha desmarcat Ciutadans.

D'esquerra a dreta, Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Cs) i Santiago Abascal (Vox)
D'esquerra a dreta, Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Cs) i Santiago Abascal (Vox) / Efe

PP i Cs han arribat a un acord sobre el lema que presidirà el pròxim diumenge a la plaça de Colom de Madrid la manifestació contra la política del govern central a Catalunya. Serà "Per una Espanya unida, eleccions ja". 

Les formacions han fet una crida a la ciutadania per a la mobilització, després que l'executiu central anunciara la figura d'un "relator" per a coordinar la taula de diàleg dels partits catalans, on s'abordarà la situació de l'autonomia, un moviment que PP i Cs interpreten com a una cessió a l'independentisme.

Serà una manifestació de "ciutadans" en paraules del secretari general de Ciutadans, Juan Manuel Villegas, en la qual, en principi, "no n'hi haurà sigles".

En les últimes hores, el partit d'ultradreta Vox ha confirmat la seua participació en la protesta, com també Unió del Poble Navarrés, el Partit Aragonés i UPiD, mentre Foro Astúries hi donarà suport en una concentració a Oviedo. Per contra, s'ha desmarcat de la convocatòria Coalició Canària, segons ha confirmat la seua portaveu al Congrés Ana Oramas.

La moció de censura perd pes

La figura del relator ha elevat el to de les crítiques de l'oposició al govern de Sánchez. En una entrevista a Efe, el líder del PP, Pablo Casado, ha explicat que, després d'aquesta decisió "la legislatura està completament acabada i el govern està deslegitimat per a seguir un dia més a La Moncloa, per la qual cosa ha comminat l'executiu central a convocar eleccions "immediatament". En cas contrari, "haurem de cridar els espanyols al carrer", assegura el cap del Partit Popular, en una mena d'advertència que tindrà el primer episodi aquest cap de setmana a Madrid. 

En aquest sentit, i en declaracions a esRadio també aquest dijous, Casado, ha fet una crida a la ciutadania per a participar en la protesta de diumenge sota l'argument que el govern espanyol està aplicant "l'agenda Batasuna" a Catalunya. 

Casado manté la proposta d'una moció de censura -"no descartem absolutament res"- però amb matisos. Recorda que Ciutadans ha rebutjat la idea i aposta, de moment, per una moció de censura democràtica en les urnes" perquè "el primer ara mateix és la mobilització ciutadana".

La convocatòria d'eleccions i no la moció de censura és l'aposta de Ciutadans, com ha recordat el seu líder, Albert Rivera, aquest dijous a Canal Sur. "La millor moció de censura és guanyar les eleccions i tirar Sánchez", ha explicat.

També et pot interessar

stats