PP i Cs revelen una informe “demolidor” del Consell d’Estat al decret sobre la gestió dels fons europeus

El govern de coalició del PSOE i Unides Podem considera que no està obligat a remetre al Congrés aquest informe.

El líder del PP, Pablo Casado, aquest dimecres  en el ple del Congrés
El líder del PP, Pablo Casado, aquest dimecres en el ple del Congrés / Chema Moya (Efe)

El PP i Ciutadans han assenyalat que hi ha un informe “demolidor” emés pel Consell d’Estat al decret sobre la gestió del pla de recuperació europeu, convalidat recentment. Els dos grups han criticat que l’executiu haja ocultat aquest dictamen, per la qual cosa exigeixen que es faça públic. Durant la sessió de control al govern en el ple del Congrés, diversos portaveus parlamentaris i diputats del PP i Cs han instat al govern que revele el dictamen abans de la convalidació del decret dels fons europeus.

Des de Ciutadans han assenyalat que es tractaria d’un informe “demolidor”, molt crític amb el decret llei per a agilitar la gestió i determinar la governança dels fons europeus de reconstrucció. El portaveu del grup taronja, Edmundo Bal, ha revelat que es tractaria d’un document “no gens falaguer”, molt extens, de 96 pàgines i “que no dona la raó al govern” i que estaria “molt ben fonamentat”. Ciutadans va registrar el dilluns en el Congrés una sol·licitud al Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica per a conéixer amb detall el dictamen.

El líder del PP, Pablo Casado, ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè es conega aquest informe. Fonts del PP han assegurat que el govern va demanar un informe, però que en ser contrari als seus interessos va decidir ocultar-lo. Es tractaria d’un informe que no és preceptiu, però que una vegada sol·licitat forma part de l’expedient i el PP avisa que “en furtar-lo al Congrés és un greu vici del procediment que pot fer nul el decret”.

El govern justifica no revelar informe

A partir d’ací, fonts del govern han subratllat que, amb independència que puga fer-se públic, no hi ha obligació de fer-ho, ja que es tracta d’un informe sol·licitat per l’executiu i a aquest àmbit ha de circumscriure’s. De la mateixa forma, i sense entrar a comentar en cap moment el contingut del dictamen, han manifestat que hi ha informes del Consell d’Estat que no tenen caràcter vinculant, com és el cas, i que l’executiu pot actuar sense seguir el criteri d’aquesta institució.

També et pot interessar

stats