PP, Cs i Podem critiquen l'ús electoral que ha fet el govern amb l'exhumació de Franco

Calvo culpa als Franco de la data de l'exhumació i garanteix que el Valle de los Caídos serà un "lloc de justícia de tots".

Arribada dels familiars de Franco al Valle de los Caídos
Arribada dels familiars de Franco al Valle de los Caídos / Mariscal (Efe)

En el dia en què s'està duent a terme l'exhumació de les restes de Franco se succeeïxen les reaccions polítiques. Tots coincideixen a criticar el govern socialista de Pedro Sánchez per l'ús electoral de l'esdeveniment en realitzar-lo en plena precampanya electoral. Des dels partits de centredreta, el PP i Ciutadans consideren que el franquisme és una història superada i es volen centrar en el present i no en el futur, mentre que l'esquerra de Podem afirma que encara queda molta faena per fer, ja que el franquisme continua incrustat en les institucions.

El líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha lamentat les dades d'atur d'aquest estiu i, respecte a l'exhumació de Franco, ha subratllat que "la propaganda no resol els problemes dels espanyols". Al seu entendre, "sempre que governa el PSOE torna l'atur i el balafiament".

Casado, ja ha manifestat en els últims dies que els populars no dedicaran "un sol minut a parlar del que va passar a Espanya fa 50 anys", una història "feliçment superada". El líder popular no gastaria "ni un euro" a enterrar ni desenterrar a Franco de la Valle dels Caídos i ha criticat que l'exhumació de les restes del dictador es produïsca en plena precampanya electoral.

Rivera: "Els dictadors no m'agraden ni morts ni vius i els seus ossos tampoc"

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat que, com a demòcrata que és, no li agraden els dictadors "ni morts ni vius i els seus ossos tampoc", i ha assegurat que el dia històric va ser quan es va aprovar la Constitució i es va passar pàgina al franquisme.

Rivera ha retret al govern que dirigeix el socialista Pedro Sánchez, que no afrontara aquesta situació amb consens i que no aprofitara per a "convertir el Valle de los Caídos en un cementeri de tots els espanyols i no sols de la dictadura", com va proposar Ciutadans.

En tot cas, ha insistit que el 65 per cent dels votants actuals "no ha viscut ni patit a Franco, per sort" i el que preocupa ara a la majoria és la precarietat laboral, si cobraran les pensions o la situació a Catalunya. "No ha de ser prioritat d'un govern els ossos de Franco, mort fa 44 anys", ha subratllat Rivera, que ha criticat el "xou" que, al seu judici, s'està muntant al voltant de l'exhumació.

I

glesias veu un avanç però avisa: “Segueix incrustat en els aparells d'Estat”

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que l'exhumació de Franco és un avanç en la democràcia espanyola, però ha advertit que el dictador “segueix incrustat en els aparells de l'Estat”. Considera que “arriba tard” i ha dit que no comparteix les paraules de l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero sobre el fet que la democràcia espanyola serà més perfecta ara, ja que Iglesias creu que “està lluny de ser-ho”.

A més, ha sostingut que Sánchez ha intentat utilitzar l'exhumació “en clau electoral”, però creu que no li funcionarà. Finalment, Iglesias ha advertit que queda molta faena per fer amb les víctimes del franquisme.

Calvo culpa als Franco de la data de l'exhumació 

Davant les crítiques per l'ús electoralista de l'exhumació, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha responsabilitzat a la família Franco que l'exhumació de les restes del dictador es realitze en vespres de les eleccions del 10 de novembre. Calvo ha garantit que, complit aqueix tràmit, l'objectiu serà convertir el Valle de los Caídos en un "lloc de justícia de tots" perquè hi ha víctimes d'"els dos bàndols".

A partir d'ací, i encara que l'exhumació de Franco era "una part capital", la vicepresidenta ha insistit que "queda molta tasca al davant", màximament quan, segons assegura, Espanya és el segon país amb més desapareguts, la qual cosa resulta "insuportable per a una democràcia plena com la nostra".

Ortega Smith (Vox) diu que els espanyols exhumaran Sánchez de la Moncloa el 10N

El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, ha afirmat amb motiu de l'exhumació de Francisco Franco, que els espanyols "exhumaran Pedro Sánchez" en les eleccions del 10N i el trauran de la Moncloa. "Està fent un mal terrorífic a la llibertat, a la democràcia, a l'estat de dret i a la unitat d'Espanya", ha advertit el dirigent de Vox, que ha culpat a Sánchez de promoure un acte electoral amb l'exhumació de Franco.

Ortega Smith ha recalcat que "la història és la que és i cadascú podrà jutjar-la com vulga", però el que cal fer és respectar "tots" els morts, i ha defensat que el Valle de los Caídos ja era un "centre de la memòria de la Guerra Civil" que es va fer amb un "caràcter de reconciliació".

Rufián assegura que queda molt de recorregut perquè “encara es vota Franco” en l'actualitat

El portaveu d'Esquerra Republicana en el Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat que l'exhumació del dictador Francisco Franco és només el principi de tot un procés de la memòria històrica al qual encara li queda “moltíssim de camí per recórrer”. Segons Rufián, “hui en dia encara es vota Franco“, i amb això es crea “una enorme mancança democràtica” a Espanya.

També et pot interessar

stats