El PP confirma l'acord amb Vox i Cs per a les Assemblees de Madrid i Múrcia

Les tres formacions de dreta es quedaran 4 dels 7 seients del Parlament madrileny, que presidirà Juan Trinidad (Cs).

Els equips negociadors del PP i Ciutadans, a l'Assemblea de Madrid
Els equips negociadors del PP i Ciutadans, a l'Assemblea de Madrid / Efe

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha confirmat aquest dimarts que existeix un acord amb Ciutadans i Vox per a la constitució de les assemblees tant de Madrid com de Múrcia, amb unes meses en totes dues cambres que "reflectisquen el resultat de les eleccions". García Egea ha assegurat que les dues assemblees regionals tindran majoria de centredreta, la qual cosa ha sigut una "qüestió de tots" els implicats, més enllà que ara calga treballar en un acord per a la investidura dels governs madrileny i murcià. 

Ciutadans accepta l'entrada de Vox en la mesa de l'Assemblea de Madrid a canvi que el PP i la formació d'ultadreta donen suport al candidat de la formació taronja, Juan Trinidad, a presidir el parlament regional de Madrid. 

Tan Ciutadans com el PP estan disposats a acceptar que Vox tinga un lloc en la mesa de l'Assemblea, on el bloc de dretes podria aconseguir la majoria que li permetria obtindre quatre dels set llocs en joc.

De moment, han proposat candidats a la presidència de l'Assemblea dos dels sis grups parlamentaris: Ciutadans, que ha suggerit el nom de Juan Trinidad, i el PSOE-M, que ha plantejat el de Pilar Llop. Perquè l'elecció de Trinidad tire avant són necessaris els vots de Vox, a més dels de Ciutadans i el PP.

L'elecció del president i de la resta de membres de la mesa de l'Assemblea, màxim òrgan del Parlament madrileny, és clau per a tindre el control en la cambra al llarg de la legislatura. El PP accepta l'elecció del candidat de Ciutadans a canvi d'obtindre el seu suport per a la investidura de la candidata popular, Isabel Díaz Ayuso, com a presidenta de la Comunitat de Madrid.

En el ple de constitució de la XI legislatura, que tindrà lloc a partir de les dotze de migdia, es veuran les cares per primera vegada els 132 diputats electes, tres més que en la legislatura anterior. Hi haurà més grups que mai, en passar de quatre a sis: el PSOE-M, amb 37 escons; el PP, amb 30; Ciutadans, amb 26; Més Madrid, amb 20; Vox, amb 12; i Podem, amb 7.

Parlament de Múrcia

D'altra banda, el Parlament de Múrcia es constitueix també aquest dimarts. La previsió és que en l'elecció del president de la cambra el representant de Ciutadans (6 escons), Alberto Castillo, siga el més votat, amb el suport dels 16 diputats del PP. Vox tindria un lloc en la mesa, suportat en aquest cas pels populars. 

També et pot interessar

stats