PP i Ciutadans governaran amb Vox en tres municipis valencians

Regidors del partit d’ultradreta tindran veu i vot en el govern de Mutxamel, el Campello i Rocafort, i a Puçol tindran competències de gestió.

Imatge de portada: Ajuntament del Campello

Vox tindrà veu i vot en el govern municipal de Mutxamel i el Campello, a l’Alacantí, i Rocafort, a l’Horta Nord. Són els únics tres municipis de tota la Comunitat Valenciana on la formació d’extrema dreta ha arribat a acords amb el Partit Popular i Ciutadans per a dirigir els respectius consistoris. En el cas de Puçol, també a l’Horta Nord, el regidor de Vox tindrà delegades algunes competències de gestió, però no integrarà formalment la Junta de Govern.

Pactes similars entre la dreta i l’extrema dreta estan sent motiu d’una gran controvèrsia política en llocs com Madrid, on la falta d’entesa amenaça inclús la investidura de la candidata popular a la presidència autonòmica. O directament han sigut descartats pel Partit Popular i Ciutadans, com a Alacant, on Luis Barcala (PP) i Mari Carmen Sánchez (Ciutadans), que no sumen majoria absoluta, han firmat una acord de govern per a tota la legislatura sense tindre en compte de cap manera a Vox, també present en l’hemicicle municipal.

L'Horta Nord, la comarca amb més regidors d’extrema dreta

A Rocafort, Ciutadans i PP han pactat alternar-se dos anys cadascú en l’alcaldia amb el vistiplau, de nou, de l’únic regidor de Vox, que ha assumit la gestió dels departaments de Serveis Socials, Família i Educació. En virtut d’aquest acord tripartit, l'alcaldia l’ostenta ara Guillermo José Gimeno (Ciutadans) i el 2021 el substituirà Agustín Aliaga (PP).

En canvi, a Puçol, la fórmula elegida entre estes formacions és diferent. La popular Paz Carceller ha conformat un govern tripartit en què, a més del PP, en la Junta de Govern també estan presents Ciutadans i un partit local que representa les urbanitzacions. El regidor de Vox, que va votar a favor de la seua investidura, no ha quedat integrat oficialment en el govern, però sí que gestionarà competències per delegació de l’alcaldessa. Es farà càrrec de temes taurins, àrea a la qual ja es dedica en la seua vida professional.

Sense delegacions, però amb veu i vot

En les passades eleccions municipals Vox va obtindre 91.776 vots a la Comunitat Valenciana, que es van traduir en 48 regidors. Amb 8 regidors de Vox, l’Horta Nord és la comarca valenciana amb més implantació de regidors d’extrema dreta. La segona, amb 7, és l’Alacantí. I en aquest cas, la fórmula que han triat els ajuntaments del Campello o Mutxamel també és singular. En aquests municipis els regidors de Vox no tenen delegada cap competència de gestió, però sí que estan presents en les Juntes de Govern.

Al Campello, l’alcalde, Juanjo Berenguer (PP), ha proposat que l’edil de Vox cobre 5.000 € a l’any només per estar en la Junta de Govern sense delegacions. I A Mutxamel la situació és similar. El popular Sebastián Cañadas va obtindre el vot decisiu del regidor local de Vox per a la seua investidura com a alcalde a canvi de ser inclòs en la Junta.

Aquests quatre municipis sumen uns 80.000 habitants i gestionen uns pressupostos municipals pròxims als 64 milions d’euros, l’equivalent a ciutats com Oriola o Torrent.

També et pot interessar

stats