El PP i Ciutadans critiquen que Puig "abandone els interessos" dels valencians i les valencianes

Els partits de l’oposició valoren negativament el vot a favor del Consell a la proposta del govern central per al dèficit de les autonomies.

Rubén Ibáñez, ha assegurat que el president de l’executiu valencià "s'ha agenollat davant de Pedro Sánchez
Rubén Ibáñez, ha assegurat que el president de l’executiu valencià "s'ha agenollat davant de Pedro Sánchez / Europa Press

El Partit Popular i Ciutadans han criticat que el president de la Generalitat, Ximo Puig, "haja abandonat" els interessos dels valencians i les valencianes. Els partits de l’oposició han valorat negativament l’acció de la Generalitat després del seu vot favorable a la proposta del govern central per al dèficit de les autonomies en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). 

El CPFF ha aprovat aquest dimecres, 22 d’agost, els mateixos objectius d’estabilitat per a les autonomies de cara al pròxim trienni. L’única novetat ha sigut la Comunitat Valenciana, que ha passat de l’abstenció al vot favorable. La Generalitat ha aconseguit del Ministeri d’Hisenda la condonació del deute de 350 milions d’euros de la Marina de València i 500 milions addicionals per al finançament autonòmic. A més, una altra mesura, fruit de l’acord assolit entre el Consell i el Ministeri, és el refinançament de 1.000 milions d’euros de deute.

El portaveu d’Economia del Partit Popular de la Comunitat Valenciana de les Corts, Rubén Ibáñez, ha assegurat que el president de l’executiu valencià "s'ha agenollat davant de Pedro Sánchez i ha abandonat els interessos de la Comunitat Valenciana". “A Puig se li ha acabat hui definitivament el discurs del finançament i, amb el seu vot, es mostra submís al govern socialista de Sánchez", ha assenyalat en un comunicat. A més, Ibáñez demana explicacions pel canvi de postura del Govern, ja que es produeix després que la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, diguera que l'abstenció era el punt d'equilibri. 

En aquest sentit, el portaveu d'Economia de Ciutadans en les Corts, Tony Woodward, ha lamentat que els valencians i les valencianes "continuen sent ciutadans de segona, però ara amb un deute de 245 milions d'euros". Segons Woodward, "augmentar el dèficit i l'endeutament no soluciona el problema derivat de l’infrafinançament, sinó que empobreix més els valencians i les valencianes" . El portaveu de Ciutadans ha valorat aquesta decisió com “una fugida cap a avant per a no afrontar el tema del finançament". Woodward ha proposat com a alternativa reformar el sistema de finançament autonòmic "des del diàleg i la solidaritat interterritorial". Respecte del canvi en la votació, ha considerat que "sembla un moviment electoral que albira una ruptura del pacte del Botànic i un possible avançament electoral a la Comunitat Valenciana".

Els partits del Consell, satisfets amb l'acord

Tant el Partit Socialista del País Valencià com Compromís han valorat positivament el vot a favor del Consell a la proposta de dèficit autonòmic del govern central.  

El síndic del PSPV en les Corts, Manolo Mata, ha assegurat que "hui és un gran dia per a tots els valencians i valencianes". Mata ha afirmat que Puig i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “han derrocat el no als valencians que va alçar el govern de Mariano Rajoy durant set llargs i angoixants anys". El síndic ha manifestat que l’acord demostra que la condonació del deute de la Marina que Rajoy i Montoro tantes vegades es van dedicar a negar als valencians era "més una qüestió política que una impossibilitat numèrica", ha manifestat. I ha celebrat que a partir d'ara "no hi haja pendent un deute amb un govern que ens oprimia i asfixiava com el de Rajoy", ha conclòs.

Des de Compromís, el seu síndic en les Corts, Fran Ferri, ha valorat que la Comunitat fa "un xicotet pas per a un tracte més just per als valencians i les valencianes". Tot i això, ha recordat que queda molt per fer i ha reclamat un calendari de reforma del sistema de finançament "i que paguen el que deuen", ha remarcat. 

Ribó reclama que l’estat assumisca tot el deute de la Marina

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha valorat positivament que el govern central assumisca directament el deute del Consorci València 2007, però ha criticat que la decisió no incloga "la totalitat del deute reconegut de la Marina, d'uns 460 milions d'euros". "La decisió anunciada hui és positiva i serà suficient quan comporte l'assumpció de la totalitat del deute", ha insistit Ribó.

També et pot interessar

stats