PP, Ciutadans Compromís i Podem veuen falta de concreció de Sánchez

Isabel Bonig creu que els dos dirigents han perdut una “oportunitat històrica” i Mari Carmen Sánchez que han passat “de puntetes” pel tema.

Mari Carmen Sánchez, Antonio Estañ, Fran Ferri, Manolo Mata i Isabel Bonig
Mari Carmen Sánchez, Antonio Estañ, Fran Ferri, Manolo Mata i Isabel Bonig / Europa Press

Els discursos institucionals del president Ximo Puig i el cap de l'executiu central, Pedro Sánchez, pel Dia de la Comunitat Valenciana ja han provocat les primeres crítiques de l'oposició. La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, considera que els dos dirigents han perdut una “oportunitat històrica” per a exhibir el compromís amb el finançament autonòmic i “llançar un missatge d'esperança als valencians”, mentre que la síndica de Ciutadans a les Corts, Mari Carmen Sánchez, ha criticat que tant Sánchez com Puig han passat “de puntetes” pel tema en una data tan assenyalada com és el Nou d'Octubre.

L'acte institucional, que per primera vegada ha comptat amb la participació del president del Govern d'Espanya, ha estat marcat per la promesa de Sánchez de presentar uns pressupostos de “cohesió territorial”, i per la reivindicació de Puig d'un sistema de finançament autonòmic just i d'inversions equitatives per a la Comunitat Valenciana.

El PP creu que s'han perdu una “oportunitat històrica”

Bonig ha criticat que Pedro Sánchez no s'haja compromés amb el poble valencià a invertir “el que correspon”, a pagar el deute històric ni a reformar el model del finançament autonòmic. “No volem promeses, sinó fets”, ha emfatitzat la dirigent popular, que ha presentat el PP com “l'esperança” de les valencianes i dels valencians per a convertir la Comunitat Valenciana “en la gran terra de cohesió i de creació de riquesa”. 

També ha qualificat el discurs del president Puig d’“antic, caspós i quasi dels anys 80”, i s'ha referit als “populismes conservadors” que ha mencionat el cap del Consell. “Li recorde al president també els populismes d'esquerra”, ha ironitzat. 

Ciutadans diu que han passat “de puntetes” pel finançament

Mari Carmen Sánchez, per la seua banda, ha insistit que no es pot deixar que la reforma del finançament autonòmic “es dilate més en el temps” i que es tracta d'una qüestió que requereix la convivència i l’agermanament de les autonomies. 

La síndica de Ciutadans ha reconegut el caràcter reivindicatiu de Puig amb l'exigència de més autogovern per a la Comunitat Valenciana, però ha advertit que per a satisfer aquesta exigència es necessita, primer, dur a terme una redistribució de competències entre l’Estat i les autonomies. “Està molt bé reclamar l'autogovern, però no es pot construir la casa per la teulada”, ha dit. 

Compromís demana a Pedro Sánchez que prenga nota

El portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, s'ha mostrat satisfet amb les demandes que han traslladat a Pedro Sánchez tant el president de la Generalitat, Ximo Puig, com la vicepresidenta, Mónica Oltra. Per això, ha instat el cap del Govern d'Espanya a “prendre bona nota” d'aquestes reivindicacions perquè es traduïsquen en mesures dins dels pressupostos de 2019 i en un nou model de finançament per a la Comunitat Valenciana. 

Podem comparteix diagnòstics, però troba a a faltar propostes

El secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana, Antonio Estañ, ha reconegut que Podem comparteix “algunes parts del diagnòstic” que ha fet Puig en el seu discurs, però ha subratllat que troba a faltar “propostes per a cadascun d'aquests problemes que es detecten”.

Així mateix, ha lamentat la posició “poc coherent” del PSPV de no sumar-se a la manifestació del Nou d'Octubre, “i que contribuïsca al fet que el relat de l’extrema dreta es faça més majoritari”. 

El PSPV veu "impecable" el discurs "reivindicatiu i lleial amb Espanya" 

La portaveu adjunta del PSPV a les Corts, Rosa Peris, ha qualificat el discurs de Puig "d’impecable" i "reivindicatiu i lleial amb Espanya". 

Peris ha destacat que ha seguit "reivindicant un finançament just per a la Comunitat Valenciana i tot un seguit d’infraestructures en què la Comunitat Valenciana s'ha quedat arrere".

També et pot interessar

stats