El PP assegura que el reconeixement de Sánchez a Guaidó arriba tard

Podem considera que reconéixer una persona que no controla el país pot "obrir la porta a una confrontació armada".

El secretari de Relacions Internacionals del Partit Popular, José Ramón García Hernández, en una imatge d'arxiu
El secretari de Relacions Internacionals del Partit Popular, José Ramón García Hernández, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El secretari de Relacions Internacionals del Partit Popular, José Ramón García Hernández, ha assenyalat que el president del govern, Pedro Sánchez, "arriba tard" per a reconéixer al president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, com a president interí del país fins a la convocatòria d'eleccions. "Ja era hora, per fi Pedro Sánchez se situarà on està la majoria dels espanyols", ha assegurat el dirigent popular. 

García Hernández ha assenyalat que són huit dies en què "hi ha més morts i més fam". Així, el dirigent del PP ha agregat que "s'havia d'haver accelerat el procés" i ha sostingut que el que ocorria és que "la maquinària socialista de Pedro Sánchez" ha intentat "comprar temps" i que encara no ha comptat el "perquè de l'estratègia".

El secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, ha dit que el president del govern espanyol s'equivoca. Segons ha destacat, reconéixer una persona com a president d'un país quan "no controla el país ni les seues institucions", és una cosa "molt perillosa" i desaconsellada en la diplomàcia i el dret internacional, perquè "pot obrir la porta a una confrontació armada".

El dirigent de Podem s'ha preguntat, a més, què farà Pedro Sánchez si Juan Guaidó ordena un alçament militar o si hi ha una invasió de tropes estrangeres a Veneçuela. Per a Echenique, el posicionament d'Europa hauria d'estar amb l'ONU, i actuar com a mediadora.

Rivera demana a la UE actuar amb celeritat després de la "rectificació" de Sánchez 

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha defés que "la immensa majoria dels espanyols" i el poble veneçolà "han obligat" Sánchez a "rectificar". Després d'aquest reconeixement a Guaidó, Rivera ha demanat a la Unió Europea que actue "amb celeritat" i pose a la disposició del president legítim de Veneçuela "tots els recursos necessaris" per a la celebració d'eleccions democràtiques.

A més, el líder de Ciutadans ha incidit que, per a "tancar el cercle", és necessari que Maduro estiga "fora", perquè la presència del "tirà" constitueix un "obstacle" per a la transició política a Veneçuela. 

Els opositors veneçolans valoren que Espanya reconega a Guaidó però lamenten la tardança

Diversos opositors veneçolans han valorat a Madrid que el govern espanyol haja reconegut Juan Guaidó com a "president encarregat" de Veneçuela, encara que van advertir que haurien preferit que haguera sigut abans. Leopoldo López, pare de l'opositor Leopoldo López, que compleix una condemna de quasi 14 anys en arrest domiciliari a Caracas, ha dit que haguérem preferit "uns altres temps".

Segons el diplomàtic Fernando Gerbasi, exiliat a Espanya, el reconeixement de Guaidó per Espanya i altres potències europees és "summament important", malgrat arribar amb retard. Segons Gerbasi, la UE ha actuat amb "profunda vacil·lació" en esperar huit dies per a prendre aquesta decisió.

El PP en contra de la intervenció armada que proposa Trump

Davant les declaracions del president dels Estats Units, Donald Trump, sobre una possible intervenció armada a Veneçuela, García Hernández ha assegurat que és "molt irresponsable" fer una crida a la violència i que el PP el que vol són eleccions lliures i democràcia.

També et pot interessar

stats