El PP agafa impuls i el PSOE guanyaria les eleccions generals per només un punt, segons el CIS

El baròmetre mensual manté Vox com la tercera força i difumina les opcions d'Alvise Pérez per a entrar al Congrés

Sánchez i Feijóo, este dimecres en el Congrés
Sánchez i Feijóo, este dimecres al Congrés / Europa Press

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) torna a donar vencedor al PSOE en unes hipotètiques eleccions generals, però ara amb un marge molt més estret sobre el PP que en maig. Només un punt separaria els socialistes de Pedro Sánchez del partit liderat per Alberto Núñez Feijóo, segons es desprén del baròmetre corresponent al mes de juny i elaborat en vespres dels comicis europeus. En esta cita amb les urnes celebrada el 9J els populars s'imposaren amb un avantatge de quatre punts.

L'enquesta, realitzada entre el 31 de maig i el 6 de juny a partir de 4.011 entrevistes, pronostica una victòria del PSOE amb un vot estimat del 31,7%, cosa que el situaria un punt per davant del PP. Són quatre punts menys per als socialistes respecte de l'estudi anterior, mentre que els populars es mantindrien estables en vot i això els permet remuntar.

En tercer lloc quedaria Vox, que obtindria el 12,1% dels sufragis, després de créixer dos punts en un mes. Sumar i Podem augmenten lleugerament l'estimació de vot i es quedarien en el 8,8% i el 3,6%, respectivament. Esquerra Republicana, amb l'1,8% del suport, se situaria dos dècimes per damunt de Junts.

La novetat en este baròmetre mensual del CIS és la inclusió del partit de l'agitador ultra Luis Alvise Pérez, S'ha Acabat la Festa, després que en les europees s'emportara tres eurodiputats contra tot pronòstic. En les eleccions generals el resultat canvia totalment i seria insuficient per a obtindre representació en el Congrés, ja que a penes reuniria l'1,5% dels vots, sempre segons el pronòstic de l'ens sociològic.

Els resultats de les eleccions europees celebrades el 9 de juny, just després d'esta enquesta, van ser ben diferents, amb el PP vencedor i distanciat clarament del PSOE: els percentatges registrats foren del 34,2% i 30,18%, respectivament. Vox va quedar com a tercera força (9,62%), seguit d'Ara Repúbliques, la coalició que integrava ERC, BNG, Bildu i Ara Més (4,91%), Sumar (4,65%), S'ha Acabat la Festa, (4,59%) i Podem (3,28%).

També et pot interessar

stats