La possible pujada d'impostos divideix el Botànic i l'oposició a les Corts

La intenció de crear noves figures impositives de fiscalitat verda pot fer saltar per l'aire el pacte de reconstrucció.

Intervenció de la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, a les Corts
Intervenció de la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, a les Corts / À Punt NTC

La intenció dels grups del Botànic de crear noves figures impositives de fiscalitat verda i avançar en la progressivitat fiscal pot fer saltar per l'aire el pacte de reconstrucció firmat el mes passat per tots els grups, llevat de Vox. El PSPV, Compromís i Unides Podem han defensat, durant la segona sessió del debat de política general, que la fiscalitat verda no gravarà els més perjudicats per aquesta crisi, mentre que el Partit Popular parla d'engany i Ciutadans acusa el Botànic d'incomplir el pacte i demana que es rectifique per a poder continuar acostant posicions.

Les bancades del Botànic i de l'oposició han evidenciat les dues posicions oposades sobre la proposta dels grups que fan costat al Consell d'impulsar “un pla de justícia fiscal” que centre l'aportació en els segments de més poder adquisitiu i de considerar la creació de nous impostos de fiscalitat verda.

La portaveu del PPCV, Isabel Bonig, ha incidit que fiscalitat verda significa apujar impostos i va “contra l'esperit del pacte de reconstrucció”. En la mateixa línia, Ciutadans ha indicat que abordar els impostos verds suposa incomplir un pacte de reconstrucció del qual els grups del Botànic “ja s'han oblidat”. I Vox ha abundat en la seua idea que l'acord de reconstrucció era una “pantomima” que no calia signar, a més de sostindre que la fiscalitat verda és “l'últim que necessiten els valencians”.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha insistit que “en cap moment s'està parlant d’apujar impostos”, sinó d'aplicar deduccions als que menys contaminen i de recaptar més mitjançant la justícia fiscal, amb exemples com les empreses que redueixen l'ús de plàstic, els treballadors que van amb bici o el foment del reciclatge a l'Ajuntament de València.

Fran Ferri (Compromís) ha subratllat que aquest acord “en cap moment diu que no cal tocar la fiscalitat verda, tot el contrari”. Per a Podem la postura de PP i Ciutadans significa que “no s'han llegit el pacte de reconstrucció que van signar” i que “van fent tombs perquè a l'hora de la veritat es posen al costat dels més rics”, ha denunciat la seua síndica, Naiara Davó.

Finançament i deute històric

El socialista José Muñoz ha defensat també la proposta del Botànic en la qual es demana la reforma del sistema de finançament, el reconeixement del deute històric i suspendre el pagament d'interessos del FLA fins que això es produïsca, així com la inversió pressupostària segons el pes poblacional. “És fonamental que la posició siga d'unitat”, ha destacat.

També et pot interessar

stats