A les portes del segon estat d'alarma de la pandèmia

L'executiu espanyol es reuneix aquest diumenge per posar en marxa l'instrument constitucional, després que l'han sol·licitat onze autonomies.

Imatge del Consell de Ministres extraordinari
Imatge del Consell de Ministres extraordinari / Borja Puig de la Bellacasa (Efe)

El govern espanyol fa aquest diumenge, a les 10:00 hores, un Consell de Ministres extraordinari en què previsiblement aprovarà l'estat d'alarma, el segon des que va començar la pandèmia de coronavirus. La decisió està destinada a frenar l'avanç de la segona onada i doblegar la corba de contagis.

La mesura arriba després que onze comunitats autònomes, entre altres la Valenciana, han reclamat a l'executiu central que pose en marxa aquest instrument constitucional per a poder adoptar mesures més restrictives. D'acord amb el que preveu l'article 116 de la Constitució, l'estat d'alarma ha de ser declarat pel govern per un termini màxim de quinze dies i, en cas de voler prorrogar-lo, necessitarà l'autorització del Congrés. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, li ha demanat al president Pedro Sánchez que el decrete i li ha oferit el suport dels diputats de la formació a la cambra baixa.

Divendres, el president Pedro Sánchez va advertir que la situació "és greu" i que cal reduir la mobilitat i els contactes entre persones, però no va anunciar l'aplicació de l'estat d'alarma. Sí que va valorar els acords del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que ha fixat quatre nivells d'alerta, i les actuacions que cada comunitat autònoma ha de dur a terme.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha mostrat partidari que hi haja un marc jurídic compartit a tot l'estat espanyol, adaptable a la situació de cada territori. Amb tot, a la Comunitat Valenciana estan en vigor des d'aquesta matinada tot un seguit de noves restriccions, inclòs un toc de queda.

També et pot interessar

stats