El popular Juan Manuel Moreno, nou president d'Andalusia amb el suport de Ciutadans i Vox

Per primera vegada en 36 anys la Junta no estarà presidida pel PSOE

Juanma Moreno rep la felicitació de l'expresidenta d'Andalusia, Susana Díaz
Juanma Moreno rep la felicitació de l'expresidenta d'Andalusia, Susana Díaz / José Manuel Vidal (Efe)

Juanma Moreno Bonilla és ja el nou president de la Junta d'Andalusia. Tal com estava previst, el dirigent popular s'ha alçat amb la majoria en la votació del debat d'investidura del parlament andalús, amb 59 vots a favor  (26 del PP, 21 de Ciutadans i 12 de Vox) i 50 en contra (33 dels socialistes i els 17 d'Avant Andalusia). Moreno Bonilla es converteix en el sext president andalús, i el primer no socialista en els 36 anys  d'història de la Junta. 

"La humilitat ha derrotat la supèrbia" ha afirmat el nou president andalús en l'última intervenció que ha fet abans de ser investit.

Minuts abans havia d'escoltar les dures acusacions de l'expresidenta socialista Susanna Díaz, que li ha recriminat haver conquerit la Junta amb el "suport dels hereus del franquisme", en referència a Vox. 

Malgrat el pacte amb el PP, la formació d'extrema dreta ha advertit durant la sessió d'investidura que no renunciarà a cap dels seus plantejaments, inclosa la derogació de les “lleis de gènere”. "Representem els espanyols i andalusos que estan fins als nassos del llenguatge exclusiu" ha arribat a dir el seu portaveu, Francisco Serrano.

El líder de Ciutadans, Juan Marín, que assumirà la vicepresidència de la Junta, ha marcat distàncies amb la formació ultra i s'ha desvinculat de tota responsabilitat del que passe en el nou govern, més enllà dels 90 punts que ha pactat amb el PP.

Per la seua banda, Teresa Rodríguez, d'Avant Andalusia, ha acusat el nou tripartit de ser un govern franquícia dissenyat des de Madrid i al nou president d'Andalusia de governar per als rics i d'haver entregat la Junta a l'extrema dreta. 

També et pot interessar

stats