Pols autonòmic per la ubicació de la futura gigafactoria

L'anunci de la ministra d'Indústria de la creació de la primera fàbrica de bateries a Espanya desencadena la controvèrsia entre comunitats.

VÍDEO | Pols autonòmic per la ubicació de la futura gigafactoria

La ubicació de la gran fàbrica de bateries a Espanya encara està per decidir. Dijous passat la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, va anunciar que el govern crearà un consorci publicoprivat amb Seat Volkswagen i Iberdrola i obert a altres socis per a la que serà la primera fàbrica de bateries a Espanya. Tanmateix, encara no s'ha concretat la inversió ni l'emplaçament definitiu encara que tot apunta que podria ser a Martorell, on es troba la fàbrica de Seat reconvertida en una planta de producció de vehicles elèctrics.

La Generalitat reivindica el nostre territori com a emplaçament després de la presentació al febrer de l'Aliança Valenciana de Bateries. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha afirmat que el valencià "és un projecte molt més ampli" i, per tant, els dos projectes, el de Martorell i el de Llíria (Camp de Túria) són possibles. "Compta amb un treball molt seriós i ferm sobre la viabilitat per part de les empreses promotores", ha explicat. Aquesta és una gran aliança formada per 23 empreses, entre les quals hi ha Ford i Iberdrola, amb la qual aspiren a recaptar més de 2.000 milions d'euros dels fons de la Comissió Europea.

La presidenta del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, ha reclamat al president de la Generalitat, Ximo Puig, “que exigisca a Pedro Sánchez per a la Comunitat Valenciana el mateix suport que ha tingut Martorell per a tindre una fàbrica de bateries elèctriques”.

Per la seua banda, l'anunci de la ministra ha creat controvèrsia entre les diferents comunitats. El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat el govern d'Espanya d'incomplir els terminis. Feijóo ha afirmat que el govern ha anunciat ajudes per la factoria de Martorell abans que acabe el termini de presentació.

També el president del govern d'Aragó, Javier Lambán, s'ha mostrat decebut, ja que ha assegurat que "van ser els primers a mostrar interés al govern espanyol per la iniciativa" i que entenien que "Aragó reunia totes les condicions per a albergar aquesta fàbrica".

També et pot interessar

stats