Polèmica pel nomenament d'Isabel García com a nova directora de l’Institut de les Dones

Representants de Sumar, Podem i Més Madrid i de col·lectius trans i LGTBI+ qüestionen la decisió

Isabel García, nova directora de l'Institut de les Dones
Isabel García, nova directora de l'Institut de les Dones / Ministeri d'Igualtat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous el nomenament d’Isabel García, amb una gran vinculació professional amb el feminisme i la igualtat a la Comunitat Valenciana, com a nova directora de l’Institut de les Dones estatal, segons ha informat el Ministeri d’Igualtat en una nota de premsa. Un nomenament que ha arribat carregat de polèmica i crítiques per les seues declaracions sobre col·lectiu trans.

García substitueix Ana Varela. Va nàixer a Las Palmas de Gran Canaria, però ha desenvolupat una part important de la carrera professional a la Comunitat Valenciana, sempre vinculada a les polítiques d’igualtat, posant atenció especial a les àrees d’esport, joventut, igualtat d’oportunitats entre homes i dones i lluita contra la violència de gènere.

El 2015 va ser nomenada diputada d'Igualtat, Joventut i Esports de la Diputació de València, càrrec que va ocupar simultàniament amb el de regidora d'Igualtat i Comerç de l'Ajuntament de Xirivella (Horta Sud) fins a juliol del 2019. Com a diputada va crear la Xarxa de Municipis contra la Violència de Gènere de la província de València, premiada pel Ministeri d'Igualtat l'any 2022, i el Feminari de València, espai de debat feminista d'àmbit nacional, així com el Congrés Internacional de Dones i Esports.

A més, ha rebut diversos reconeixements, com el Premi Meninas 2018, que concedeix la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana per la lluita contra la violència masclista, i el Premi Dones Progressistes 2016, concedit per la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana. La nova directora de l'Institut de les Dones exercia en l'actualitat com a consultora de polítiques d'igualtat en el sector privat i havia sigut assessora del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible del 2019 al 2022.

Critiques de Sumar i de col·lectius trans

El nomenament ha estat seguit de crítiques. La portaveu de Sumar en matèria de feminisme, igualtat i drets i llibertats LGTBI, Elizabeth Duval, ha titlat de "vergonyós" el nomenament d'Isabel García al capdavant de l'Institut de les Dones. "Aquest nomenament del Ministeri d'Igualtat és vergonyós i envia un missatge lamentable. L'Institut de les Dones no pot estar dirigit per algú que sosté la conspiració de l'esborrament de les dones i critica la dictadura queer", ha indicat en xarxes socials Duval, que forma part de la direcció provisional de Sumar fins a la pròxima assemblea.

També s'ha expressat públicament l'exministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha defensat aquest dijous els drets de les persones trans i LGTBI després del nomenament.

A més, la Federació Plataforma Trans i Eufòria Famílies Trans-Aliades han demanat aquest dijous a la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, que "revoque" la designació de la nova directora de l'Institut de les Dones i que, en el seu lloc, "pose al capdavant una dona que defense totes les dones, també les trans". També ha qüestionat el nomenament de l'Observatori Valencià contra l'LGTBI-fòbia.

Manuela Bergerot, portaveu de Més Madrid en l'Assemblea de Madrid, també ha qüestionat la designació de la nova directora de l'Institut de les Dones: una "mala decisió" que els preocupa.

També et pot interessar

stats