Polèmica per les fórmules dels càrrecs electes per a acatar l'escó en el Congrés i el Senat

"Per imperatiu legal", "per Espanya", "pels drets socials" o "per la llibertat dels presos" han sigut les frases més repetides.

El diputat d'ERC Jordi Salvador recorda els presos polítics en l'acatament de l'escó entre crits de PP, Cs i Vox
El diputat d'ERC Jordi Salvador recorda els presos polítics en l'acatament de l'escó entre crits de PP, Cs i Vox

Una vegada constituïdes les meses de totes dues cambres, diputats i senadors han jurat els seus càrrecs, entre ells els polítics independentistes presos que van ser triats el 28A: el líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, així com Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull, de JxCat, al Congrés, mentre que Raül Romeva ho ha fet al Senat.

Era un dels moments més esperats i no ha defraudat. Tots els acataments dels independentistes han provocat el boicot de diputats de Vox, PP i Cs, que han colpejat les taules quan els independentistes han mencionat els presos o el procés, cosa que ha fet inaudibles molts dels pronunciaments. 

"Ho promet per imperatiu legal amb lleialtat al mandat democràtic de l'1 d'octubre i del poble de Catalunya", han dit en català diversos diputats d'Esquerra en prendre possessió. Aquestes han sigut les paraules d'Oriol Junqueras: “Des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal, sí, promet”. Montserrat Bassa, germana de Dolors Bassa, ha promés "per la llibertat dels presos polítics", mentre que la diputada d'ERC d'origen brasiler María Carvalho Dantas ha promés, a crits, "no passaran!". 

El president de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha alçat i ha protestat pel jurament dels diputats de JxCat i Esquerra Republicana. La nova presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha pregat silenci, però no li han fet cas. "No interromprem el procés d'acatament de la Constitució", ha dit Batet. Rivera ha promés "defensar la Constitució". Després, Rivera ha elevat una queixa en què ha apel·lat a una possible vulneració de l'article 103.1 sobre el decor de la cambra. "S'ha permés que es parle de presos polítics. Espanya és una democràcia i ací no hi ha presos polítics. Aquells que han xafat la dignitat d'Espanya venen ara a tornar a humiliar els espanyols", ha dit Rivera, que ha demanat que intervinga Batet. La presidenta del Congrés ha resolt la controvèrsia i ha recordat que el reglament i la jurisprudència del Tribunal Constitucional avalen les fórmules emprades, que "no han disminuït l'essència de l'acatament, que és el compromís del respecte a la Constitució espanyola", ha dit. 

Santiago Abascal (Vox) ha jurat "per Espanya", mentre que els diputats i diputades d'Unides Podem han promés "pels drets socials". El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha promés "per la democràcia, els drets socials i Espanya" i Alberto Garzón, d'Esquerra Unida, "per la democràcia i la república". Una diputada de Bildu ha usat el basc i també ha rebut la bronca dels diputats de la dreta.

El senador Romeva acata la Constitució com a "pres polític" i fins a la república catalana

Una seqüència similar es produïa minuts abans al Senat, però amb un esglaó menys d'intensitat. El senador Raül Romeva ha acatat la Constitució "com a pres polític" i "fins a la proclamació de la república catalana, sempre compromés amb la llibertat, fraternitat i igualtat i per imperatiu legal". 

El secretari quart de la mesa del Senat, Rafael Hernando, ha interromput el jurament de Romeva fins que el nou president del Senat, el socialista Manuel Cruz, li ha fet un gest perquè el deixara continuar. 

Els altres senadors d'ERC han promés també "per la llibertat de les preses polítiques i exiliades, per la república catalana i per imperatiu legal", o altres fórmules semblants.

Per la seua banda, els senadors de JxCAT han promés en català la Constitució espanyola "en lleialtat amb el mandat democràtic de l'1-O".

Els del PNB ho han fet en èuscar i castellà i "per imperatiu legal", i un parlamentari de Bildu ho ha fet "per la república basca".

També et pot interessar

stats