Polèmica de Celaá amb la concertada en declarar que la llibertat de centre no emana de la Constitució

Casado reclama a Sánchez que diga si comparteix les declaracions que ha fet la ministra d'Educació.

Polèmica de Celaá amb la concertada en declarar que la llibertat de centre no emana de la Constitució
Polèmica de Celaá amb la concertada en declarar que la llibertat de centre no emana de la Constitució

En un discurs en el marc del XV Congrés d'Escoles Catòliques, la ministra d'Educació en funcions, Isabel Celaá, ha dit que el dret de pares i mares a triar un centre educatiu no emana de la llibertat d'ensenyament que figura en la Constitució. Així s'ha iniciat la polèmica, que ha provocat reaccions de l'Església i del PP.

Les escoles catòliques representen el 15% del total del sistema educatiu i el 58% de l'ensenyament privat i concertat. Les jornades acaben demà dissabte, a Madrid, i s'hi donen cita més de 2.000 directors, professors i titulars de centres educatius catòlics.

El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Argüello, ha respost i ha dit que desitja que siga “un lapsus”. “Si no és així –ha dit–, suposaria un gir en la política educativa d'extraordinària gravetat per al dret dels pares i la llibertat d'ensenyament en una societat tan plural que precisa unes bases educatives comunes i un desenvolupament conforme a les conviccions de les famílies i la seua iniciativa social”.

Des del PP, Pablo Casado, ha reclamat al president del govern en funcions, Pedro Sánchez, que diga si comparteix l'afirmació de la ministra d'Educació. “Sánchez ha d'aclarir si està d'acord amb Celaá i si aquest és el model del nou govern d'esquerra radical. Parlen de llibertat, però la retallen quan no s'ajusta a la seua ideologia”.

Per la seua banda, la subsecretària de Política Social del PP, Cuca Gamarra, ha advertit aquest divendres que el PSOE i Podem ja han iniciat els seus primers “atacs a les llibertats” amb l'escola concertada i ha recalcat que el seu partit no permetrà que siguen ells qui trien l'educació dels espanyols.

El Ministeri d'Educació emet un comunicat posterior

Hores després, el Ministeri d'Educació ha emés un comunicat en el qual precisa que “la posició expressada per la ministra és exactament la que està establida per la ja antiga sentència del Tribunal Constitucional de 13 de febrer de 1981 en el recurs d'inconstitucionalitat contra la llei orgànica de l'estatut de centres escolars”.

“En cap moment el TC indica que forme part de la llibertat educativa el dret a triar centre”, prossegueix el Ministeri, que afig: “És més, en el fonament jurídic 8, el Tribunal mateix estableix que ‘el dret dels pares a decidir la formació religiosa i moral que els seus fills han de rebre, consagrat per l'article 27.3 de la Constitució, és diferent del dret a triar centre docent'”.

També et pot interessar

stats