Vox torna a posar en dubte el seu suport al PP a menys de 24 hores de reunir-se amb el rei

El PNB veu "precipitada" la ronda de consultes i creu que el monarca no designarà candidat a la investidura 

El rei rep el portaveu del PNB, Aitor Esteban, dins de la ronda de consultes per a la investidura / Sebastian Mariscal Martinez (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'agost 2023 - 12:59 Actualitzat: 21 d'agost 2023 - 21:42

Quan falten menys de 24 hores per a acudir a la ronda de consultes amb el rei Felip VI, Vox manté en suspens el Partit Popular per no garantir el suport a una investidura d'Alberto Núñez Feijóo. En cas que Santiago Abascal no trasllade el seu compromís a votar a favor del líder popular, la formació arribaria a La Zarzuela amb menys suports explícits que el seu rival, Pedro Sánchez.

El secretari general de la formació d’ultradreta, Ignacio Garriga, ha exigit a Alberto Núñez Feijóo que aclarisca "quina és la seua estratègia". "Volem saber si optaran per seguir el camí, per exemple, de la Comunitat Valenciana, on hem obtingut acords o si, no obstant això, han decidit continuar pel camí de Múrcia, per un camí de bloqueig, que, si continua així, ens aboca a una repetició electoral", ha qüestionat.

En declaracions als periodistes al Parlament de Catalunya, Garriga ha instat els populars a donar explicacions sobre les votacions per a la mesa del Congrés, suggerint un "cordó sanitari", la vespra que tant Santiago Abascal com Feijóo acudisquen a la trobada amb el monarca. En aquest context, el secretari general de Vox ha instat "de manera urgent i pública" Feijóo a aclarir aquestes preguntes abans que el líder de Vox confirme al rei la possibilitat que donen suport a la investidura. Una petició que, ara per ara, no ha rebut una resposta pública del Partit Popular. 

Díaz reitera el suport a una candidatura de Sánchez

El rei Felip VI ha posat en marxa aquest dilluns una ronda de consultes amb set formacions polítiques amb un escenari inèdit. Per primera vegada haurà de decidir entre dos candidats que obertament li han demanat que els encarregue sotmetre's a la investidura i tractar de formar govern a Espanya. La decisió queda en mans del monarca, que ha rebut per aquest orde Unió del Poble Navarrés (UPN), Coalició Canària, el PNB, Sumar i demà serà el torn de Vox, el PSOE i el PP. Tant Junts com Esquerra Republicana, Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) han declinat la invitació de la Casa del Rei per a formar part d'aquest cicle de contactes. 

Amb l’escenari actual, els números se li han complicat a Feijóo. Sense el suport dels 33 diputats de Vox, el PP es quedaria amb 139 sís, els dels seus 137 escons i els dels diputats d'UPN i Coalició Canària. Mentre que Sánchez comptaria en aquests moments amb els seus 121 vots més els 31 de Sumar, fins a un total de 152.

De fet, la vicepresidenta i ministra espanyola en funcions, Yolanda Díaz, que ha acudit en representació de tots els partits que integren la coalició electoral Sumar, ha reiterat el suport a una possible candidatura del líder socialista com a president de l’executiu espanyol perquè –ha dit– existeix una possibilitat "real" de mantindre la majoria que s'ha vist en la conformació de la mesa del Congrés. 

En declaracions als periodistes en el Congrés després de reunir-se amb Felip VI, Díaz ha dit que l'altre possible candidat, Alberto Núñez Feijoo, està "més sol que mai, aïllat" i no té els números suficients, la qual cosa es materialitza en la impossibilitat de conformar govern. Així i tot, ha assegurat que tindran un respecte “escrupolós” i “absolut” a la decisió que finalment prenga el monarca. 

Díaz es reuneix amb Felip VI com a part de la ronda de consultes per a la investidura
Díaz es reuneix amb Felip VI com a part de la ronda de consultes per a la investidura / Sebastian Mariscal Martinez (Efe)

El PNB veu "precipitada" la ronda de consultes

Prèviament a Díaz, el portaveu del Partit Nacionalista Basc (PNB) al Congrés, Aitor Esteban, ha posat en dubte que aquesta primera ronda de consultes del rei Felip VI amb els partits que tenen representació al Congrés fructifique en la designació d'un candidat per a la investidura. El líder jeltzale, que ha oferit aquest dilluns dues entrevistes a emissores de ràdio, creu que el monarca ha convocat "una miqueta precipitadament" els contactes perquè la "inseguretat sobre possibles majories és absoluta" i ha insistit que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no té possibilitat de ser investit president perquè els peneubistes no li donaran suport. I pel que fa a l'altre aspirant en lliça, el socialista Pedro Sánchez, ha advertit que és una possibilitat a la qual li queda "molt de rodatge": "No hem començat ni tan sols a parlar amb ell", ha assegurat.

Esteban, a qui ha rebut Felip VI a les 16:00 hores, ha reconegut que no li estranyaria que hi haguera una segona ronda de consultes amb els partits i tampoc ha descartat una repetició electoral, encara que és un escenari que preferiria "evitar". En aquest sentit, ha remarcat que "ara com ara" cap candidat té els suports suficients per a afrontar una investidura amb èxit i que per a aconseguir un acord el que fa falta és "un temps de maduració", en lloc d'afrontar una "investidura flaix com si hi haguera una majoria clara".

El portaveu nacionalista ha assegurat que el seu partit no ha participat encara en cap negociació de cara a la investidura d'un candidat o l'altre i ha deixat clar que no faran costat al popular Alberto Núñez Feijóo perquè el PNB no estarà "en qualsevol combinació en la qual siga necessari Vox". A parer seu, el fet que el rei propose aquest dimarts un candidat per a "precipitar-ho tot" no vol dir que hi haja més possibilitats que la investidura siga "reeixida". "Probablement no", ha afirmat.

Feijóo o Sánchez?

El president d'UPN, Javier Esparza, ha confirmat al monarca el suport dels navarresos a Feijóo perquè a això es van comprometre en les eleccions generals i tenen "paraula". També ha deixat clar que si el líder popular no aconsegueix armar una majoria per a poder governar són totalment contraris a un acord entre Pedro Sánchez i Bildu, cosa que els "fa mal" perquè aquest partit va presentar-se portant membres d'ETA en les llistes. En aquest escenari ells aposten per anar a noves eleccions: "Continuem apostant per un govern del Partit Popular, però si per descomptat la cosa està entre un govern del PSOE amb Bildu o unes noves eleccions, tant de bo anem a un nou cicle electoral", ha dit Esparza en roda de premsa.

Coalició Canària, segon partit en la roda de converses, ha confirmat a Felip VI que farà costat a Feijóo, encara que no ha tancat la porta a un possible suport al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, si es compromet amb l'agenda canària i a transferir els 200 milions d'euros promesos en els pressupostos per a l'arxipèlag. En una roda de premsa en acabar la cita amb Felip VI, la diputada Cristina Valido ha defensat que Feijóo intente la investidura tot i no tindre tots els suports lligats, però ha demanat esperar que acaben les converses. I ha remarcat que el PP secunda de "manera integral" l'"agenda canària", que inclou aspectes com a bonificacions al transport perquè abaixe la cistella de la compra, infraestructures educatives o hidràuliques o gestió de ports i aeroports.

El rei, Felip VI, rep la diputada Cristina Valido, de Coalició Canària
El rei, Felip VI, rep la diputada Cristina Valido, de Coalició Canària / Chema Moya (Efe)

Des del Partit Popular insisteixen que ha de ser Feijóo qui se sotmeta a la investidura i reclamen al líder de Vox, Santiago Abascal, que "complisca la seua paraula" i comunique al rei que dona suport a la formació d'un govern del PP. El vicesecretari d'Acció Institucional del PP ha emprat l'hemeroteca de Pedro Sánchez el 2016 per a defendre que el monarca ha de proposar Feijóo com a candidat a la investidura perquè ha guanyat les eleccions i que, si Vox confirma que el votarà, arribarà amb més suports explícits a la ronda de contactes que comença aquest dilluns.

El PSOE, per la seua banda, ha decidit deixar via lliure a una possible sessió d'investidura amb Feijóo com a candidat per a alleugerir la "pressió" sobre el monarca. Fonts de Ferraz han indicat a Efe que el partit no està en una competició amb el PP per a veure qui va primer a la investidura i han remarcat que el que decidisca el cap de l'Estat "sempre estarà bé". Sostenen que si l'aspirant popular necessita una tercera entropessada per a adonar-se de la realitat que l'envolta, no serà el PSOE el que li lleve la idea. Recorden, això sí, el resultat de les eleccions del 23J i de les votacions per a la constitució del Congrés, amb la socialista Francina Armengol erigida en nova presidenta de la mesa per majoria absoluta.

També et pot interessar

stats