El PNB celebra l'acord, Esquerra votarà "no" si no hi ha diàleg amb Catalunya

JxCat manté la negativa a Sánchez i Coalició Canària esperarà a la ronda de contactes

D'esquerra a dreta: Marta Vilalta (ERC), Laura Borrás (JxCat), Aitor Esteban (PNB) i José Miguel Barragán (CC-PNC)
D'esquerra a dreta: Marta Vilalta (ERC), Laura Borrás (JxCat), Aitor Esteban (PNB) i José Miguel Barragán (CC-PNC)

El preacord aconseguit aquest dimarts entre el PSOE i Unides Podem no és suficient per a aconseguir la majoria absoluta (176 escons) al Congrés dels Diputats, ja que les dues formacions només en sumen 155 després de les eleccions celebrades el 10 de novembre.

En aquest context, el suport del PNB, Esquerra és clau per a la investidura del socialista Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. 

Esquerra Republicana rebutja el preacord i votarà no si no hi ha diàleg 

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha afirmat que el seu partit rebutja el preacord i votarà no en la investidura si no hi ha un diàleg polític amb Catalunya i s'admet que no hi ha un problema de convivència sinó de relació entre Espanya i Catalunya. Vilalta ha subratllat que si els dos partits volen obtindre els vots del grup republicà, hauran d’"assentar-se i parlar". 

JxCat manté el seu no a Sánchez

La cap de llista de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha assegurat que no donarà suport a la investidura de Pedro Sánchez i ha acusat Podem de comprar "el marc mental del 155" després del preacord a què han arribat.

"Mentre hi haja presos, exiliats, represaliats i mentre no es puga parlar del dret a l'autodeterminació, és evident que no podem investir ni permetre la investidura d'un president com Sánchez", ha subratllat en declaracions al Parlament.

El PNB celebra l’acord i s’obri al diàleg

El portaveu del Partit Nacionalista Basc al Congrés, Aitor Esteban, tot i no avançar el sentit del seu vot en la investidura, ha assegurat que estan “oberts al diàleg” amb el PSOE i Unides Podem i serà "responsable i constructiu". A més, ha afirmat que després del pacte ha conversat breument per telèfon amb la portaveu socialista Adriana Lastra. 

Esteban, que ha celebrat l’acord aconseguit, ha assenyalat “la falta de responsabilitat” de les dues formacions en no arribar a un pacte després de l’anterior convocatòria electoral. 

Coalició Canària esperarà a la ronda de contactes

El secretari general de Coalició Canària-Partit Nacionalista Canari (CC-PNC), José Miguel Barragán, ha valorat positivament l'acord de coalició, si bé ha manifestat que esperaran a la ronda de contactes per a fixar la seua posició. Barragán ha assenyalat que “és una bona notícia que almenys hi haja un punt de partida” perquè l'estat espanyol compte amb un govern, encara que, ha agregat, “la posició dels nacionalistes canaris ha d'esperar que es materialitze la ronda de contactes”.

També et pot interessar

stats