Les Corts reprenen el curs parlamentari

El repartiment dels fons europeus protagonitza el creuament de crítiques entre l'oposició política i els partits del govern del Botànic

El ple de les Corts, aquest dimecres
El ple de les Corts, aquest dimecres / À Punt NTC

Tornen els plens a les Corts després de dos mesos. En la primera sessió plenària de l'any s'han estrenat els nous diputats. María Luis Gayo ha jurat el seu càrrec com a nova diputada popular, substitueix José Ciscar. Papi Robles també s'estrena com a nova síndica de Compromís. I un dels protagonistes de la primera sessió ha sigut també un dels nous diputats de Compromís, Paco Garcia, que ha entrat en les Corts en lloc de Fran Ferri. En el seu primer dia Garcia ja ha defés la posició del seu grup en el primer debat parlamentari. 

Una tornada de l'activitat parlamentària amb el repartiment dels fons europeus com a tema de debat en els corredors de les Corts. Els grups que donen suport al Consell del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) han criticat l'"espectacle" del PP amb els fons europeus i han defensat que els criteris del repartiment que està utilitzant el govern d'Espanya són "justos", encara que Compromís i Unides Podem han manifestat que es mantindran "vigilants" sobre aquest tema.

Per part de l'oposició, el PP, Cs i Vox han qualificat d'"injustos" el repartiment d'aquests fons i els populars han sol·licitat que s'establisca una "oficina independent" per a dur-lo a terme "com en altres països d'Europa", perquè, diuen, "no pot ser que es decidisquen en el despatx de Sánchez o en el despatx dels consellers".

Miguel Barrachina, del PP, ha assegurat que el repartiment es deixa a la Comunitat Valenciana i la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, també ha coincidit en parlar de "desemparament" també pel que fa als fons europeus.

Els partits del Botànic lleven ferro a les acusacions de l'oposició que assegura que, en aquesta primera fase, han arribat 140 milions menys del que ens tocaria pel pes poblacional.  El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha asseverat que els populars, amb aquestes declaracions, "una vegada més demostren que són antipatriotes i antivalencians". Mata ha reiterat que "la Comunitat Valenciana és la quarta autonomia que més fons rep i s'hi ajusten a la població". "Els dirigents del Partit Popular cada setmana ens conten un rotllo diferent", ha assegurat Mata, qui ha considerat "indigna l'actitud que estan tenint, tant ací com a Europa".

Per la seua banda, la síndica de Compromís, Papi Robles, ha remarcat que "el que s'ha de fer és aprofitar les oportunitats que tenim". "El repartiment ens permet anar cap a una transformació del model productiu, és una oportunitat", ha agregat. I Pilar Lima (Podem) ha considerat que "és millor que estiguen callats" perquè "han anat a Europa a bloquejar el repartiment de fons europeus".

També et pot interessar

stats