Els plans d'eficiència energètica de la indústria i l'edificació tindran un 380% més de pressupost

El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, detalla a les Corts les línies principals dels comptes de la seua conselleria per a 2023

Rafa Climent, conseller d'Economia
Rafa Climent, conseller d'Economia / Inma Caballer (Europa Press)

El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha detallat aquest dilluns que el pressupost del seu departament per a 2023 inclourà un increment del 224% en polítiques d'energia, amb 72,6 milions consignats, dels quals 54,7 milions es destinaran a plans d'eficiència energètica de la indústria i l'edificació, la partida de la qual s'incrementa un 380%.

Climent ha comparegut en la comissió d'economia, pressupostos i hisenda de les Corts per a explicar el pressupost de la Conselleria per a 2023, que s'incrementarà un 12,8%, fins als 1.108 milions d'euros, amb la "voluntat de fer front als desafiaments globals" i amb "tres grans prioritats" en l'ocupació, l'energia i la indústria.

Els comptes d'Economia consignaran 298,5 milions per a la política industrial (un 33,4% més), 72,6 milions per a energia i un pressupost de 552,9 milions per a Labora.

Pla Verd del Biometà

Climent ha anunciat noves mesures com un programa per a desenvolupar nous combustibles per a la transició energètica sostenible, un nou Pla Verd del Biometà per a la seua injecció en la xarxa de gas natural, i un nou programa d'ajudes per a rehabilitar espais afectats per activitats mineres.

En matèria d'ocupació, Climent ha destacat la "xifra històrica" de 2.055.640 persones afiliades a la Seguretat Social, però ha remarcat la "preocupació" per les condicions laborals. Per això, ha destacat l'augment del pressupost de Labora fins a 552,9 milions d'euros, 143,5% més que el 2014. En aquest context, ha detallat que les ajudes de Labora se xifraran en 411,4 milions d'euros.

Respecte a l'àmbit de la indústria, el conseller ha indicat que el pressupost per ajudes i incentius per a política industrial és de 298,5 milions d'euros, un 33,4% més per a continuar fent costat a la indústria valenciana.

Entre altres inversions, Climent ha destacat l'aposta per la innovació amb quasi quatre milions de dotacions per als instituts tecnològics (un 6,7% més), 26 milions per a projectes R+D+i amb 26 milions (+9,5%), la creació d'un nou fons per a donar suport a les empreses d'innovació social i/o tecnològica amb 500.000 euros i una nova línia per a finançar les infraestructures per a la formació en indústria 4.0 amb 650.000 euros.

Projectes estratègics com Ford o Volkswagen

El conseller ha avançat un "impuls" de 4,5 milions als projectes industrials estratègics: en col·laboració amb la Ford, es dedicaran en 11,4 milions per a projectes experimentals d'innovación, i també s'invertiran 3,8 milions d'euros en formació per a la planta de bateries de Volskwagen. També ha esmentat un milió d'euros per a projectes industrials per a l'emmagatzematge energètic de Power Electronics.

Així mateix, per a continuar ampliant el sòl industrial de qualitat, les ajudes per a la modernització dels polígons industrials aconsegueixen els 40,7 milions.

L'oposició parla de mesures cosmètiques

Des de l'oposició, Felipe Carrasco (PP) ha asseverat que el pressupost és "el mateix i accelera el daltabaix competitiu", a més de "fútil" perquè "no presenta ni una sola mesura real" contra la crisi energètica, els mercats internacionals i la crisi de les matèries primeres.

Per la seua banda, Carlos Gracia (Ciutadans) ha lamentat que el pressupost siga enguany "més electoralista encara", amb "moltes mesures cosmètiques", i ha retret que el Consell es puge un 4% el sou.

I Vox ha recriminat al Consell que el sector públic "continua engrandint-se".

També et pot interessar

stats