Aquest contingut ja no està disponible per veure.

Planas anticipa una bona campanya citrícola pel repunt del consum intern i l'exportació

33 min.

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, espera que la campanya citrícola que ara comença siga millor en preus que la de fa dos anys. El mercat intern creix “perquè tot el món ho associa a salut” i en segon lloc perquè hi haurà un increment de demanda exterior. La Comunitat Valenciana suma el 70% de les exportacions citrícoles espanyoles, ha recordat Planas en una entrevista en Les notícies del matí.

El ministre ha defensat la voluntat de donar-li “un accent mediterrani” a la nova PAC (política agrària comunitària) que actualment està en fase de definició. Planas ha explicat que hi haurà més de 6.800 milions d'euros de fons europeus anuals per al sector primari més el que arribe dels fons de recuperació i del programa agroalimentari, i ha contextualitzat que durant la pròxima primavera s’haurà de pactar el model espanyol d'aplicació de la PAC 2021-2027. Aquest acord, entre el Ministeri i les autonomies, ha d’incloure un pla estratègic nacional, i hi ha de tindre pes la lluita contra el canvi climàtic i la preservació del medi ambient. La discussió, ha dit, està centrada en quants fons es destinen a la renda dels llauradors i quants a primar les activitats mediambientals que aquests duen a terme. “És una PAC molt verda”, ha resumit. Agricultura proposa que dins les ajudes directes un 60% es destine a la renda i un 20% a ecoiniciatives. Un plantejament en el que està d'acord també Alemanya.

Planas ha mencionat que l'agricultura té tres reptes: el primer és la digitalització i la innovació “en què la Comunitat Valenciana és una de les més dinàmiques”. El segon repte és la producció circular, i en tercer lloc està la incorporació dels joves i que la dona tinga un major protagonisme en el món rural.

El ministre ha recordat que Espanya té un 9,6% de tota la superfície nacional agrària útil produint de forma ecològica. És el primer país europeu. El ministre defensa que és un mercat en creixement i que Espanya pot i li interessa aprofitar aquesta tendència. Planas també ha explicat que dos terceres parts dels llauradors i ramaders espanyols tenen 55 o més anys i ha reiterat la necessitat de rejovenir el camp.

Durant l'entrevista ha intervingut el vicepresident d'AVA-Asaja, Celestino Recatalà, que s'ha mostrat molt crític amb Planas i amb la falta de respostes al sector. El ministre ha reiterat el seu compromís amb el sector en resposta a les crítiques.

Preocupació per l'impacte del Brexit

El ministre considera fonamental que s'arribe a un acord sobre el Brexit perquè les exportacions agroalimentàries es podrien veure molt afectades, igual que el turisme. Planas considera que el Brexit és un error i és “caminar contra la història” però que ara cal arribar a un “bon acord”.

Reflexió sobre la sentència Gürtel

Entre altres aspectes, Planas ha valorat la sentència que aquest dimecres es va fer pública sobre la trama Gürtel. Planas creu que el PP hauria de fer una reflexió sincera al voltant de la sentència del cas Gürtel. El ministre considera que la decisió judicial no és una bona notícia i ha demanat al PP una reflexió sobre la “història recent”. El titular d’Agricultura ha agregat que la sentència no exculpa ningú (en referència a l'expresident del govern, Mariano Rajoy). També ha considerat que no canvia res sobre la moció de censura que es va impulsar contra l'executiu de Rajoy. “Hi ha hagut dos eleccions generals diferents i els ciutadans han dit molt clarament qui vol que els governe”, ha afegit.

Contingut no disponible
stats