El Penyagolosa ja és propietat de la Generalitat

La famlía Benages Monfort ha entregat les claus del Mas de Sanaüja al president Ximo Puig.

La famlía Benages Monfort ha entregat les claus del Mas de Sanaüja al president Ximo Puig
La famlía Benages Monfort ha entregat les claus del Mas de Sanaüja al president Ximo Puig / @GVAagroambient

Charo Monfort va nàixer al Mas de Sanaüja ara fa 60 anys. Hi va viure fins als onze anys, quan va baixar a Castelló per a continuar amb els estudis. Aquest diumenge, emocionada i acompanyada per la seua família, ha entregat al president de la Generalitat les claus de la casa de pedra que la va veure créixer. Els antics propietaris diuen estar contents per l'adquisició per part de la Generalitat, perquè així "serà un poc de tots" ha dit Charo, i "podrem tornar a xafar aquesta terra algun dia". 

Aquest diumenge el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat aquesta finca situada al terme municipal de Xodos, a 1.500 metres d'altura, per a participar en l'acte protocol·lari de la firma de l'adquisició de la propietat per part de la Generalitat.

Des del 2006 en què es va declarar el Penyagolosa Parc Natural van començar les negociacions per què els tres masos que hi ha passaren a mans públiques. A partir d'aquest diumenge només en queden dos de titularitat privada. En l'operació s'han invertit 1,14 milions d'euros per a comprar aquesta finca, que té 150 hectàrees i arriba fins al pic de Penyagolosa. La família propietària i l'executiu valencià han arribat a un acord perquè Gregorio Benages Monfort, l'últim pastor de Vistabella, puga seguir utilitzant el mas fins al 28 de novembre de 2019, data en què es jubilarà. 

El president de la Generalitat ha agraït a la família Benages Monfort que haja "mantingut aquesta terra tan simbòlica" durant tots aquests anys. Puig ha remarcat que més enllà del valor patrimonial, el Penyagolosa "és un símbol dels valencians". Per la seua banda, el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, s'ha mostrat molt content amb la idea que part del cim del Penyagolosa siga ara públic, perquè aquest pic que cada any visiten 15.000 persones, "és una senyera del senderisme" a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats