Pedro Sánchez sobre el rei emèrit: "Sent el mateix rebuig que la majoria de la ciutadania espanyola"

El president del govern ha anunciat un acord amb els socis europeus sobre el certificat de vacunació.

Pedro Sánchez en la compareixença d'aquest divendres
Pedro Sánchez en la compareixença d'aquest divendres / Efe

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha manifestat la seua desaprovació a la segona regularització fiscal del rei emèrit que s'ha fet pública en les últimes hores, i en la qual ha pagat 4,4 milions d'euros a l'Agència Tributària. En aquest sentit, Sánchez ha dit que sent "el mateix rebuig que la majoria de la ciutadania espanyola" i que si algú ha comés alguna irregularitat, "el que ha de fer és reparar-la".

No obstant això, el president del govern també ha defensat la funció de la monarquia actual, i ha desmarcat les actuacions de l'anterior monarca de la institució que ara dirigeix el seu fill, Felip VI. "No es jutja institucions, sinó una persona", ha matisat. A més, Pedro Sánchez també ha defensat l'Agència Tributària pel fet de no haver obert un expedient a Joan Carles I, i ha ressaltat que la seua independència i professionalitat com a institució, s'han de respectar.

En la roda de premsa feta a les escales de La Moncloa, Sánchez també ha explicat les reunions mantingudes en el Consell Europeu, en les quals han tractat, principalment, el tema de la pandèmia, amb la vacunació com a eix central. Pedro Sánchez ha anunciat la seua voluntat d'augmentar la capacitat de vacunació en tot el territori europeu, a través de la signatura d'una carta per a afavorir l'autonomia i assegurar l'aprovisionament de vacunes en un futur a curt i mitjà termini.

Amb la vacunació en marxa, i la necessitat d'incrementar la mobilitat, entren en joc els certificats de vacunació. Aquests, segons Pedro Sánchez, han sigut un tema de debat, del qual han acordat, almenys, unes dades mínimes comunes que han de contenir per al seu ús mèdic en tot el territori europeu.

No obstant això, la preocupació per les noves variants continua present. Per això, el president del govern ha comunicat que ha presentat una iniciativa a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que consisteix a augmentar els esforços de seqüenciació del virus per a determinar l'evolució de les noves variants.

"No s'entén el bloqueig del PP a la renovació del CGPJ"

Un altre dels punts que ha tractat Pedro Sánchez en la roda de premsa ha sigut el "bloqueig" del PP per a arribar a un acord de renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Sánchez no ha donat detalls respecte a quines seran les línies a seguir en la negociació, però sí que ha demanat a l'oposició que recapacite i cedisca al veto que han posat. "No pot ser que un dia diguen una cosa i l'endemà una altra", ha sentenciat.

Les relacions amb els països del sud marcaran part de l'agenda futura europea

El president del govern també ha explicat quines seran les pautes a seguir de la UE en matèria diplomàtica. Un dels primers objectius, ha dit, és establir una agenda amb iniciatives a desenvolupar amb els veïns del nord d'Àfrica. Entre d'altres, la lluita contra el terrorisme, la col·laboració educativa i científica i la gestió de fluxos migratoris seran les bases sobre les quals establir les relacions amb ells.

També et pot interessar

stats