Pedro Sánchez, rebut amb xiulits i insults en la desfilada militar del 12 d'Octubre

L’aprovació dels pressupostos i la resolució del Parlament de Catalunya d’abolir la monarquia seran els temes protagonistes de la jornada.

La reina Letizia amb les seues filles, el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, en la desfilada militar a Madrid aquest divendres
La reina Letizia amb les seues filles, el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, en la desfilada militar a Madrid aquest divendres / JuanJo Martín (Efe)

Pedro Sánchez, que enguany s'estrena com a president del govern espanyol en la tradicional desfilada militar del Dia de la Hispanitat, ha sigut rebut amb xiulits i insults a la plaça de Lima de Madrid, on està situada la tribuna d'autoritats. Després d'escoltar l'himne nacional, el públic li ha escridassat que convoque "eleccions anticipades". 

Sánchez ha llevat ferro a les increpacions i ha comentat després els periodistes que "no vaig a ser menys que González i Zapatero", en al·lusió als esbroncs que van patir els expresidents socialistes en 2009 i 2010.

Els reis presideixen, com cada any, la desfilada militar i la recepció posterior al Palau Reial. Tot seguit es desplaçaran a la zona afectada per les inundacions de Mallorca en senyal de solidaritat.

També hi han assistit la majoria de presidents autonòmics, entre ells Ximo Puig. La presidenta de Balears, Carmesina Armengol, ha excusat enguany la seua presència per les pluges de Mallorca.

Un grup d'espectadors ha llançat crits a la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet. Entre el públic de la desfilada també s'ha pogut veure el líder del PP, Pablo Casado, i el de Ciutadans, Albert Rivera, conversant entre ells. 

Com ja és habitual, no estan presents  el president català Quim Torra, el lehendakari Iñigo Urkullu i la presidenta navarresa Uxue Barkos. Tampoc el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assitit a la desfilada; ni els caps de la resta de grups parlamentaris nacionalistes, com ara els republicans Joan Tardà i Gabriel Rufián, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, o la de Bildu, Betialarrangoitia. El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, tampoc no hi ha estat present.

El mal oratge ha obligat a suspendre la pràctica totalitat de la desfilada aèria. Dels 88 avions que hi anaven a participar, només han intervingut finalment set aeronaus de la patrulla Àguila.

Des de les 13:15 té lloc la recepció al Palau Reial amb vora 1.500 convidats. Dos assumptes són el centre de les converses: d’una banda, l'acord dels pressupostos entre Pedro Sánchez i Podem, que encara ha de ratificar el Congrés dels Diputats. De l'altra, la resolució del Parlament de Catalunya, en què es rebutja i es condemna el posicionament del rei en relació amb Catalunya després del referèndum de l'1 d'octubre. A més, la cambra catalana va demanar l'abolició de la monarquia.

També et pot interessar

stats