Pedro Sánchez presenta els pressupostos generals de l'Estat al Consell de Ministres

Ximo Puig insisteix que els comptes són fonamentals per a la Comunitat Valenciana perquè garantiran una inversió territorialitzada del 10%.

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, presenta aquest divendres en el Consell de Ministres el projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat d’enguany a pesar de no tindre garantits els suports necessaris perquè comence la tramitació parlamentària.

Tal com va assegurar Sánchez dies abans, són uns comptes “carregats de sentit comú i també de valors socials” que, va dir, fan falta a Espanya i, per això, allarga la mà a “totes les forces parlamentàries, no només a les independentistes” per a buscar un consens en la necessària tramitació parlamentària, amb una menció expressa a Ciutadans i al PP.

El president del govern central presenta un projecte en què ha destacat la garantia de la cohesió social i territorial com "l'objectiu fonamental" dels comptes públics, amb els quals assegura que l'executiu espanyol també vol "obrir un debat" sobre la fiscalitat progressiva a tot Europa. A més, Sánchez confia que amb els comptes públics es consolidaran al 2019 “les bones dades que hi ha de creixement econòmic i de creació d’ocupació”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que els pressupostos de l'Estat són fonamentals per a la Comunitat Valenciana i s'ha mostrat confiat que Pedro Sánchez complirà el compromís d'incrementar les inversions al 10% per al territori valencià. "És hora que hi haja un president del govern que complisca amb els valencians", ha insistit, perquè, "tot el que siga invertir a la Comunitat Valenciana serà bo per a Espanya".   

Podem no garanteix el suport als pressupostos

Només un dia abans de la presentació dels pressupostos, Podem es va desmarcar del govern central llançant una incògnita sobre el seu suport al projecte de llei, per no garantir el compliment d'algunes qüestions "fonamentals" acordades en l'acord pressupostari que ambdues formacions van signar a l'octubre, com són la limitació del preu dels lloguers i de la factura de la llum, o de la recuperació del subsidi de desocupació per a majors de 52 anys.

Incertesa amb els partits independentistes

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha alertat que hi hauria una "crisi de govern" si ERC o el PDeCAT es desmarquen de la posició consensuada amb l’executiu català a l'hora de votar els pressupostos generals de l'Estat (PGE). Així i tot, ha dubtat que puga arribar a passar.

"Hi hauria realment una crisi de govern, però crec que tant ERC com el PDeCAT han deixat clars el seu posicionament, fet del qual m'alegre", ha apuntat Torra. A més, el cap de l’executiu català ha insistit a reclamar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que oferisca "una solució política" perquè Catalunya exercisca el dret a l'autodeterminació.

Torra ha emplaçat Sánchez a aprofitar la presentació dels comptes estatals el pròxim divendres, 11 de gener, per a explicar quina és la seua proposta per a Catalunya. "Llavors podríem valorar si entrem en la negociació dels pressupostos", ha afegit Torra.

El president de la Generalitat ha assegurat, en relació amb l'auge de Vox, que l'inquieta "com a europeu", de la mateixa manera que el preocupa qualsevol "rebrot feixista". 

També et pot interessar

stats