Pedro Sánchez nomenarà govern en menys d'una setmana

La celeritat de la moció de censura obliga el nou president a formar govern en un temps rècord.

Pedro Sánchez, José Luis Ábalos, Cristina Narbona i Adriana Lastra, en una reunió al Congrés
Pedro Sánchez, José Luis Ábalos, Cristina Narbona i Adriana Lastra, en una reunió al Congrés / Ballesteros (Efe)

Després de prometre Pedro Sánchez el càrrec de president del Govern espanyol, haurà de donar a conéixer, sense un termini específic, la composició del seu gabinet perquè es publiquen els nomenaments i els ministres puguen prendre possessió. Es preveu que la transició siga ràpida, sense l'habitual termini de traspàs de poders. La celeritat que imprimeix el triomf de la moció de censura, un fet inèdit a Espanya, fa pensar que en els primers dies de la pròxima setmana Sánchez donarà a conéixer els noms de les persones que compondran el nou govern.

Encara que el nomenament de ministres és una funció que correspon exclusivament al president del Govern, alguns dirigents del PSOE han manifestat que serà un executiu socialista i paritari, però, fins ara, no ha transcendit cap nom. Tot i això, les enquestes que circulen especulen amb el nomenament de tres valencians en el nou govern: José Luis Ábalos, secretari d'Organització del PSOE, Carmen Montón, actual consellera de Sanitat de la Generalitat, i Jordi Sevilla, que ja va ser ministre en el govern de Rodríguez Zapatero.

En el grup més pròxim a Sánchez, que el va ajudar a recuperar la secretaria general del PSOE, també podrien trobar-se alguns dels nous ministres: Margarita Robles, Adriana Lastra, Cristina Narbona, Carmen Calvo o Josep Borrell. Es dóna per segura la presència dels socialistes catalans en el nou govern, i tot apunta a Meritxell Batet.

Fins que els nous ministres prenguen possessió del càrrec, el gabinet de Mariano Rajoy continuarà en funcions, encara que el seu cessament ja s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Tres d'aquests ministres han perdut la cartera i l'ocupació ja que no són diputats. Es tracta del ministre d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis, el de Foment, Íñigo de la Serna i el d'Economia, Román Escolano, que va substituir Luis de Guindos i només ha ocupat aquest lloc durant 86 dies, el mandat més curt en l'etapa democràtica.

Mentrestant, Mariano Rajoy, que hui ha estat present en la cerimònia de promesa del càrrec de Pedro Sánchez, ja ha deixat el palau de La Moncloa. Fonts del seu entorn asseguren que aquesta nit ja no ha dormit allí i que ahir va ordenar als seus col·laboradors que buidaren els despatxos i no esperaren a dilluns. Al migdia, Sánchez ha anat a La Moncloa. La secretària general de la Presidència del Govern, María Rosario Pablos, l'ha acompanyat per diverses dependències de l'edifici, entre elles el que serà a partir d'ara el seu despatx oficial.

També et pot interessar

stats