Pedro Sánchez està disposat a limitar a 25 anys els secrets oficials

El govern espanyol estudia autoritzar la consulta dels documents que integren l’Arxiu General Militar.

Sánchez ha subratllat que el seu plantejament "no és el mateix que el dels grups conservadors"
Sánchez ha subratllat que el seu plantejament "no és el mateix que el dels grups conservadors"

El president del govern, Pedro Sánchez, s'ha mostrat disposat aquest dimecres, 19 de setembre a limitar a 25 anys el termini per a permetre l’accés públic als documents classificats. A més, Sánchez ha anunciat que el govern espanyol està estudiant autoritzar amb caràcter general la consulta dels documents que integren l'Arxiu General Militar.

Així ho ha assegurat el cap de l’executiu espanyol en la sessió de control del Congrés, a petició del Partit Nacionalista Basc (PNB) en la seua proposta de reforma de la Llei de secrets oficials, que data del 1968.

D’aquesta manera, Sánchez ha subratllat que el seu plantejament "no és el mateix que el dels grups conservadors" i ha oferit al PNB "debatre i acordar" un termini més o menys llarg, la fixació de funcions, la desclassificació automàtica o els terminis de règim transitori.

"Si ho fem bé, estic convençut que podem garantir i conjugar la defensa dels interessos generals amb la recuperació total de la nostra història i el coneixement dels assumptes", ha afirmat Sánchez.

Després de mesos de paralització, la tramitació de la proposició de reforma de la Llei de secrets oficials del PNB, que té l’objectiu de fer públic el secret dels documents classificats al cap de 25 anys i de 10 en cas de matèries reservades, es va desbloquejar el mes de març passat.

El portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, ha demanat a Sánchez que suprimisca un acord adoptat pel govern de Felipe González el 1986 en què s'ha basat l'executiu del Partit Popular per a negar molta informació, i uns altres de Zapatero del 2010 en què "es fa el bloqueig de manera generalitzada, en comptes de fer-ho document a document", cosa que impedeix consultar, per exemple, totes les notes diplomàtiques espanyoles.

També et pot interessar

stats