Pedro Sánchez assegura que remetrà els pressupostos abans del final d'any

El president del govern central defensa la salut democràtica d'Espanya i demana autocrítica a la resta de formacions.

Pedro Sánchez durant la sessió de control de hui
Pedro Sánchez durant la sessió de control de hui / Europa Press

El president del govern central, Pedro Sánchez, ha confirmat aquest dimecres durant la comissió de control del Congrés que el seu executiu treballa per a remetre a les Corts Generals el projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2019 abans que acabe l'any.  

Sánchez ha realitzat aquestes declaracions durant la sessió de control al Congrés en què el portaveu del PP, Pablo Casado, ha preguntat si es presentarà a una qüestió de confiança en cas que no siga capaç d'aprovar els pressupostos. El president del govern central ha replicat que a Rajoy li va costar presentar els pressupostos, que no va remetre al legislatiu fins al mes d'abril del 2018. Casado ha recordat al president que havia proposat tres acords, basats en una política econòmica "responsable", però ha remarcat que Sánchez ha optat per negociar-los "amb Podem". El líder del PP també li ha proposat aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya, però ha lamentat que Sánchez optara per "posar 1.600 milions d'euros més per a Torra". La tercera proposta llançada és un pacte educatiu conjunt amb el Partit Popular, però segons les paraules de Casado, Sánchez anuncia que vol "carregar-se" l'educació concertada, la llibertat d'elecció o l'avaluació pública de coneixements. 

Segons el president del Govern d'Espanya, els pressupostos que es volen aprovar "augmenten tot el que té a veure amb el sistema estatal de dependència, la salut o les beques" i pretén recuperar ajudes que el PP "va retallar", com les destinades als aturats majors de 50 anys.

D'altra banda, Sánchez ha censurat a Esquerra Republicana que parle de jutges "comprats" per a criticar l'acord del PSOE i el PP per a renovar el Consell General del Poder Judicial. El portaveu dels republicans, Joan Tardà, ha criticat durant la seua intervenció el sistema judicial espanyol, singularment per la "causa oberta" contra l'independentisme i, a més, ha qüestionat el "repartiment de poder" del PP i el PSOE en el nomenament dels jutges. El president ha demanat "autocrítica" i ha recordat que és la Constitució la que estableix que l'elecció dels vocals del CGPJ correspon al poder legislatiu, a més de recalcar la salut democràtica d'Espanya.

També et pot interessar

stats